Петима се борят за едно място в Медицински университет-Пловдив

Средно петима души се борят за едно място в Медицински университет-Пловдив в рамките на тазгодишната кандидатстудентска кампания. Това съобщи заместник-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Мария Куклева.

1546 кандидат-студенти се борят за 340 места. В университета се проведе приемния изпит за магистърските специалности Медицина, Дентална медицина и Фармация, като местата в тях са съответно 150, 100 и 90. Кандидатите имаха четири часа, за да решат теста по биология и химия.  

Тестовете ще бъдат оценявани от самостоятелни комисии. Оценки влизат в балообразуването заедно с оценките по биология и химия от дипломите в средното образование.

„В момента тече една много успешна кампания, тъй като кандидатите запазват устойчивия интерес към университета”, коментира още проф. Куклева.

Според нея висшето училище е направило максимума, за да се обективизират знанията на студентите.

„В миналото се развиваха теми, които даваха възможност за наизустяване на материала без неговото разбиране. Това беше една предпоставка за подсказване по време на изпит, докато тази практика сега изцяло е премахната.Тестовете са върху целия материал в рамките на средното образование, давайки добра възможност за проверка на знанията на кандидат-студентите. Това е една форма, която до голяма степен изключва подсказването и преписването. Самите кандидат-студенти и техните родители оценяват формата на изпита. Той е в един ден, икономисват се средства на кандидат-студентите и това е един съвременен вариант на изпита, който ни доближава до едни от най-добрите практики в Европа”, посочи съобщи заместник-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Мария Куклева.

Според нея при огромния интерес от страна на кандидатите, МУ ще подбере тези от тях, които са най-добре подготвени. Това, че все повече зрелостници предпочитат да продължат образованието си тук, се дължи на факта, че в последните години беше направено много по отношение модернизацията на базата. Непрекъснато се повишава и качеството на преподавателите.

„30% от обучаващите се в нашия университет са чужденци. Те се обучават на английски език. Усъвършенства се непрекъснато подготовката на преподавателите и всъщност реализацията на нашите студенти е много висока – не само в нашата страна, но и по целия свят”, допълни проф. Куклева.

Вашият коментар