Публична лекция за глобалните вирусни епидемии в ПУ

Известният вирусолог проф. дмн Радка Аргирова ще изнесе публична лекция пред широка академична аудитория, включваща студенти и преподаватели от социални, хуманитарни и природни науки.

Събитието ще се проведе на 13 май 2016 г., петък, от 15:00 часа в 6 аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" пред студентите от бакалавърска програма „Социология и науки за човека“ и магистърска програма „Социоанализа и междучовешки отношения“. На лекцията са поканени да присъстват и ученици от Пловдив, като част от кандидатстудентската кампания на Катедра „Социология и науки за човека“.

На форума ще се обсъждат въпроси като: докъде стигна битката с HIV/СПИН – в глобален мащаб и у нас – факти и новости; докога ще ни заплашват грипни вируси и защо; ебола – нови постижения; зика вирус – фактите. Проф. Аргирова, която дълго време работи в областта на онкологията, ще засегне също така темата има ли полезни човешки инфекциозни вируси, съответно какви са основните знания за съвременната вирусна онколитична терапия. В лекцията ще има и философски ракурси – чрез доказателства, факти и малки коментари ще се дебатира проблемът за границата между живото и неживото.

Лекцията на проф. Аргирова е съвместна инициатива на Хумболтовия съюз в България и Катедра „Социология и науки за човека” на Пловдивския университет.  Тя открива поредицата „Култури на знанието и свят на живота”, в рамките на която изследователи от различни полета ще обсъждат какво могат – и какво не могат – да ни дадат съвременните науки и технологии в нашия несигурен и крехък, поделен и споделен свят на живота. Ще бъде представена интердисциплинарната магистърска програма „Биополитика и обществено здраве“ към Катедрата, която е тясно обвързана с тази проблематика.

За автора

Вашият коментар