Красота и функционалност. А защо всъщност тренираме?

„Всички сме хора и сме подвластни на суетата си! Няма изключения – мъже, жени – всички! Няма начин ние да не подхождаме към тренировките с това специфично усещане на нужда, събудена от  суетата, да изглеждаме по-добре.“ Всички тренираме, за да се почувстваме добре, когато се видим в огледалотои това е хлъзгава плоскост“ – това каза Коцето при един наш разговор за причините, поради които тренираме.     

Да, реалността е такава – здравето  е наистина важно нещо, но почти всички сме готови да го пренебрегнем за сметка на красотата. След като е основната ни мотивация, за която не винаги си признаваме, нека обърнем малко повече внимание на така важната „красота“. 

Бихме могли да кажем, че това е „въпрос на вкус“ или нещо субективно и да сложим край на въпроса – не е толкова просто, защото вкусът е нещо, което се формира и от обществото, а не само от личността.  

Ако се замислим (или просто разгледаме някое списание) ще забележим, че определени вкусове преобладават и те формират нашата собствена престава за красивото. Разбира се, естествено е за всяко общество да формира и налага такива модели, както и да ги променя с времето. Дори и днес пълнотата е високо ценена в някои общества (например като признак за социален статус и богатство) и общности (сумисти), което я прави привлекателна и красива. Обществото, в което ние живеем е избрало противоположен признак за определяне на красотата. Това се е превърнало в нагласа – нещо устойчиво и трудно за промяна, но не и обективно. Наложен ни е определен „калъп“, чрез който да измерваме красотата и да отхвърляме това, което „излиза“ от него, без дори да си даваме сметка, че го правим. 

Според психолозите, човек вижда единствено нещата,  за които е подготвен, които са част от неговия свят и са разбираеми. Всяко нещо, което виждаме е категоризирано и определяно чрез съпоставянето му с някакъв модел, който е отправна точка. т. е. самият начин, по-който виждаме нещата и хората се променя на базата на нагласата, която имаме/ни е наложена. Важно е да не забравяме, че зад категории като „слаб – дебел“, „красив – грозен“ не стои нищо конкретно, а само различни характеристики, които определено общество е избрало да им даде.

Цялата статия прочетет в сайта на WOWSPORT.

Вашият коментар