Софийските чудовища – вдъхновението, което става все по-популярно (СНИМКИ)

Наистина бихме се учудили, ако е останал човек, независимо софианец, пловдивчанин или просто редови българин, ползващ интернет активно, който да не е разбрал за (и усмихнал на) един от най-креативните арт проекти, създадени на местна почва последно време. 

Той е Атанас Куцев от Пловдив – фотограф, оператор и пътешественик. Тя е ТОЧКА от София – художник и дизайнер. Те са симпатичните Sofia Monsters, който се превърнаха в тотален хит, не само защото се фокусират върху столицата, а и заради адски позитивния подход, който използват, за да я превърнат в едно много по-интересно и колоритно място – макар и само дигитално.

Той снима София, тя рисува адски забавните чудовища, които си взаимодействат с местата от фотографиите. Звучи просто и в същото време наистина хитро! 

Но ако си мислите, че Sofia Monsters пожъна успех, само заради локалната тема – София – заблудили сте се! Чудовището Хууу и неговите приятели добиват световна популярност, след като един от най-четените блогове – Bored Panda – станал известен със селекцията си на креативни идеи от целия свят – реши да ги представи на сайта си.

Всъщност, идеята се ражда спонтанно в главата на Наско. Двамата се запознават покрай работата на младия фотограф с приятеля на Точка. Скоро след това става и колаборацията. „Един ден просто ми хрумна. Не съм я мислил, не съм чакал да изкристализира, просто се появи в главата ми – Sofia Monsters. Аз обичам да снимам, а Точка е адски добър илюстратор. И затова ми се стори добра идея да съчетаем творчествата си.“

Избират именно чудовища, защото им се иска да разбият стереотипа за чудовището като нещо страшно и враждебно – и определено успяват. Хууу и неговата шайка носят всякакви други емоции, но не и страх. Напротив, карат те да се засмееш и да ти се доиска да ги прибереш у дома.

София обаче изобщо няма да остане единственият хабитат на фантастичните герои.

„Мислим да се разпрострем из България. Аз обичам да пътувам и го правя често. Сега просто съм се закотвил в София, но скоро се надявам да започна да обикалям. И тогава чудовища ще се появяват из цялата страна“, обещава Наско, затова бъдете нащрек, защото е твърде вероятно да се сблъскате с някое тромаво чудовище зад ъгъла на улицата и във вашия град.

Накарахме двамата да довършат няколко изречения, без много да му мислят. Ето и резултата:

Наско:

Под леглото ми се крие… нищо. Чудовището изпод леглото отдавна е излязло наяве. И сме приятели. 🙂

Всяка сутрин ставам с… кафе.

Моето лично чудовище… пази баланса.

По улиците постоянно виждам… добри и лоши чудовища, намръщени и усмихнати хора. Целта ми е повечето да станат усмихнати.

Най-големият ми страх… е един ден да изгубя вяра и да се откажа.

Ако бях кмет… щях да направя повече велоалеи.

Не мога да се скрия от… себе си. Че и защо ми е да го правя?

Храбро се изправям срещу… всеки следващ ден. Защото той винаги крие много изненади и препятствия, но това го прави интересен и смислен.

Винаги ще вярвам в… това, че в крайна сметка нещата се нареждат по възможно най-добрия начин. Независимо колко зле ти изглежда всичко в момента.

Ако бях герой в приказка… нямаше да убия змея, а по-скоро щях да го убедя, че трябва да сме приятели и да пием бира заедно!

Ако хвана златната рибка… сигурно ще я пусна. Хубаво е сам да постигаш това, което най-много искаш. Както казват „Понякога пътят е по-важен от нещата, които откриваш”.

Точка:

Под леглото ми се крие… чорап.

Всяка сутрин ставам с… рошава коса.

Моето лично чудовище… е малко дете.

По улиците постоянно виждам… спомени.

Най-големият ми страх… е да няма надежда.

Ако бях кмет… щах много да се грижа много за парковете и да създавам условия за алтернативен транспорт, като велосипеди и пр.

Не мога да се скрия от… себе си.

Храбро се изправям срещу… несправедливостта.

Винаги ще вярвам в… доброто.

Ако бях герой в приказка… щях да съм някое пиле.

Ако хвана златната рибка… ще си пожелая да няма никога повече война, където и да е по света.

Още за проектите на Наско Куцев с видео и снимки може да прочетете и видите ТУК.

Вашият коментар