Машинното гласуване – добра практика с лошо изпълнение

За изменение на избирателния кодекс, в който да се вкара процедура и за машинно гласуване в Република България, се говори от години. През 2014-а администрацията на Министерски съвет възложи на Обединение Машинно гласуване ДЗЗД, с учредители Сиела Норма АД и Смартматик, да проведат експериментално машинно гласуване в избирателни секции в градовете София, Пловдив, Перник, Плевен и Кюстендил.

Темата се повдига и през 2016-а, а през 2020-а от „Демократична България – Обединение“ излязоха със становище, че за да бъде гласуването честно, е нужен одит на машините преди да бъдат поръчани.

В крайна сметка на сегашните парламентарни избори българските граждани за първи път имаха правото на два варианта – да гласуват с хартиена бюлетина или машинно. От вторите най-много се възползваха представители на младото поколение, докато по-възрастните гласуваха с хартиена бюлетина, като стар и изпитан метод.

Реално погледнато машинното гласуване е предпочитано от мнозина, защото гласовете не могат да се манипулират – нещо, от което се притесняват много българи. Освен това процедурата се случва изключително бързо, броенето също, както и елиминира възможността за недействителен вот.

За целта бяха закупени 9600 броя машини на стойност над 43 млн. лв., в които влизат софтуерът, доставките, обучението на членовете на ЦИК и РИК.

Човек би казал, че за толкова пари всичко би минало безпроблемно, което, уви, се оказа твърде наивна мисъл. И макар аз да нямах проблем с машината в моята секционна комисия, много други хора се оплакаха от неизправности. Най-честият проблем бе, че машините забиваха, работеха бавно и трудно, а ЦИК дори реши да спре този вид гласуване във Велико Търново, като после се чудеха как да зачислят гласовете. Което пък вдигна почти целия град на крак, и как иначе. Хората в старата столица са горди (с право) и не могат да търпят да ги правят на маймуни.

Проблеми имаше още в Добрич, Пловдив, а в 93-то СУ в столицата машина дори падна при опита на възрастна гласоподавателка да гласува. Е, нали никой не си е помислил, че жената е бивш кечист, че да притежава такава голяма сила, че толкова лесно да бутне цял компютър?! Логиката води до извода, че просто не е бил монтиран правилно или достатъчно стабилно.

Причините за проблемите с електронното гласуване са няколко. На първо място поставяме неизправност в някои от самите машини. Като всяко изкуствено създадено нещо, и те могат да се развалят, на което всички станахме свидетели. Това води до мисълта, че фирмата изпълнител, отново „Сиела Норма“, не си е свършила добре работата, макар че изпълнителният ѝ директор Веселин Тодоров коментира пред Btv, че са ги поръчали още преди началото на търга за изпълнител. Как се прави поръчка за такава огромна сума още преди да си спечелил търга е въпрос без отговор в нашата държава, която е пословична със своите „прозрачни конкурси и обществени поръчки“.

Друг фактор играе и затруднението на някои хора, главно по-възрастни, да боравят с компютърни устройства, което води до объркване и забавяне. Тук идва ролята на избирателната комисия, която би трябвало да им помага и упътва в процедурата, но много граждани се оплакаха от лошо отношение, от страна на членовете. Представете си сега как би се чувствала една възрастна жена, да речем, която за първи път се сблъсква с такова устройство, ако членовете се заяждат с нея и се държат неуважително, защото се бави. Най-малкото би се притеснила, объркала и в опита си да е по-бърза е възможно да сбърка с избора си.

Между другото, изключително важно при машинното гласуване е гласоподавателят да следи къде се вписва. Той не би следвало да е в общия списък, а да се отбележи в графа „Забележки“.

Получиха се сигнали за такова неизпълнение. Всъщност за целия изборен ден, на платформата „Ти броиш“ са получени над 500 сигнала за нарушение и то само до 15:30 часа. Над 600 са получени в ЦИК. Прокуратурата, МВР и ДАНС са образували 38 досъдебни производства, 12 души са обвинени за купуване на гласове, един от които издирван от Интерпол. Други сигнали за нарушения гласят, че членове на комисиите са слагали забранени печати върху разписките от машинното гласуване.

Така една иновативна и добра идея се окичи с венеца на лошото изпълнение. За пореден път слабата организация, неумението на членовете на комисиите, защото нали се сещаме, че те не са IT специалисти, и чистата доза мързел да си свършиш работата, за която си нает, като хората, опорочи цялата система, предизвика негодувание, че дори и скандали. Някак си тези „обучения“ на комисиите не си проличаха. Самата аз преди да отида да гласувам, изгледах двуминутно обучително клипче в интернет, защото не мога да вярвам в знанията на някой друг, особено след множеството гневни коментари по темата от цялата страна. И след като аз мога да се науча за две минути как да боравя с устройството, нима наистина са били нужни милиони левове за обучения? Или за пореден път са потънали нейде по веригата, останала в сянка.

За добро или за лошо, чрез тях отбелязахме най-скъпоструващите избори в историята на страната ни досега. Чуха се обвинения, че изхарчените пари за машини можеха да се вложат в нещо по-важно, но нима бъдещето не е важно? И ако машините този път не са ни враг, а приятел и ще защитят вота ни, то нека станат тенденция в изборния процес, без да се превръщат в поредния гаф. Ще си помислим, че би трябвало досега да сме свикнали на гафове. Все пак в нашата малка територия те са ежедневие. Оказа се, че не сме свикнали, все още успяват да ни изненадат.

И въпреки да знаем, че начини за манипулация винаги ще се намерят, се питаме – защо да я улесняваме? Вече вкусихме от новите технологии, видяхме, че са по-добрият избор, остава да изискваме да се усъвършенстват, защото ще спрем да чуваме от близки и познати, че няма смисъл от гласуването и нашият глас няма значение. Нека докажем, че има!

Снимка на корицата: платформа Ти броиш

ОЩЕ ЗА ИЗБОРИТЕ:

„Има такъв народ“ е победителят на изборите в чужбина

Всички резултати при 100% обработени протоколи в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Българите дадоха своя глас, въпреки изборите

Селото би шута на ГЕРБ, а София отново е синя

Огромни опашки пред секциите за гласуване в чужбина (СНИМКИ)

Гласувай, за да не бъдеш уморен

Гласувайте! Дори да бъде с отвращение!

За автора

Вашият коментар