Максим Ешкенази: „Мечтая Фортисимо да достигнат до всички деца“

Фортисимо Фест "Музика под звездите" отпразнува 7 години с два концерта в София и Пловдив

Концертите са със звездното участие на Дони, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов. Диригент: Максим Ешкенази. Преди концерта, който се състоя в средата на септември 2017-та година разговаряме с Максим Ешекнази за музиката на концерта и за програмите Фортисимо Фамилия и Клас, чрез които стотици деца опознават класическата музика.

Как се чувствате в Пловдив?

Както винаги, като вкъщи. Винаги ми е хубаво. Този град винаги има чар.

Какъв е центърът в програмата Фортисимо Фест "Музика под звездите"?

Центърът на програмата е една единствена дума „България“. Дали ще е в класическия жанр, фолклорния жанр или филмовата музика, всички заедно сме в тази вълна.

Вие ли си избирате участниците?

Никога изцяло не е на един човек идеята. В нашия екип идеите стават хомогенно, заедно решаваме с Александър Чобанов и Хари Ешкенази и много помощ отвсякъде. Идеята беше да представим трите сегмента. Класическият елемент е с Панчо Владигеров, Марин Големинов,  Петко Стайнов, Петър Христосков, във фолклорния – три световни премиери от Георги Андреев със солистите от ансамбъл „Филип Кутев“ и накрая минаваме към нещо, което ние не сме правили и като цяло в България не е правено по този начин – филмова музика от 50-те, 60-те и т.н., даже и от 2000 година. Концертът е мултимедиен. Ще чуваме невероятния звук на Софийска филхармония, а на екраните Иван Юруков – български актьор и режисьор ни е подготвил кадри от тези любими филми – „С деца на море“, „Козият рог“, „Вчера“, „Войната на таралежите“, „Оркестър без име“ и по-новият „Мисия Лондон“ и други. Програмата е изпълнена със звезден прах.

Продължавате с Форитисимо фест 7 години вече. Как искате да се развива този ваш проект?

Надявам се да не е само в София и Пловдив, а да включим и много други градове. Вече сме започнали разговори, за да го представим и на други места, може би още 10 български града.

Кажете ни повече за детските програми от фестивала?

Едната е „Фортисимо Фамилия“, това е програма, която ръководи Александър Чобанов и е на Софийска филхармония, в която представяме концерти за деца по по-иновативен начин. Има актьори, оркестър, музиката е от специална програма. Имаме програма, която се казва „Фортисимо Клас“, на която директор е Хари Ешкенази. При нея  музикантите отиват в училищата и в часа по музика и им представят 9 инструмента от класическия оркестър и накрая ги събираме и им представяме оркестъра в зала. Тази програма е в 7 или 8 града. Прекрасна програма.

Какви са концертите, които следват за деца?

„Фортисимо Фамилия“ – ще чуят концерти по „Лешникотрошачката“; ще има концерт, който се нарича „Малкият Ото и Менделсон“; ще чуят концерт с Бетовенова музика и концерт „Приказка за валса“  – ще разкрием как валса се е зародил и как се е развил, къде е бил най-известен и така.

Каква е целта на Фортисимо?

Да правим по-добри хора. Целта ми е не да правя музиканти, не да се влюбят в цигулката, макар че много хора се влюбват. Но главната ми цел е да направим едни по-добри хора, да им дам досег до изкуството, което аз смятам, че е върха на цивилизацията и след това семенцето, което засяваме, лека полека с годините са развива и нещо хубаво става. А като има хубави и разумни млади хора, мисля, че всички ние ще сме по-добре.

Какво искате да ви се случи още в музиката?

О, има много много неща, които не са ми се случвали. Никога не съм правил цял цикъл Малерови симфонии. Густав Малер – аз съм му фен и се надявам някой ден да направя Малеров цикъл. Истинската ми мечта, обаче, е да може тези програми Фамилия и Клас  да стигнат до всички деца в България. Тогава наистина ще знам, че нещо съм постигнал в този живот .

ОЩЕ СНИМКИ от концертите на Фортисимо на Античния театър може да видите ТУК

Вашият коментар