Мариус: „Не се страхувам от мълчанието, плашат ме приказките“ (ВИДЕО)

Мълчанието на народа е ценно, а нашият народ е мъдър, защото е изстрадал много. Той е вглъбен в себе си и децата си, а това е най-важното, споделя Мариус

Три разказа, една сцена. Един актьор общува с публиката, обръща се към нея, за да й даде вяра, като човек на човек, да й разкаже история, преповтаряна многократно през годините, която връща спомените й, както са го правили нашите прадеди с песните и преданията. Актьорът обаче не е сам на сцената, а преживява цялата постановка връщайки образа на своя дядо в съзнанието си, който изплува пред очите му, зареждайки го със сила. Казва, че говори с него, че чува гласа му. Това е театърът! Това е вечността!

Актьорът от сцената е Мариус Куркински, а всеки един вперен поглед в него, всяко едно изражение, цели да си вземе максимално от тази кратковременна среща. Ние от mediacafe успяхме да се докоснем до него след втората постановка "Черното пиле", която се игра пред пловдивска публика в Дома на културата "Борис Христов" в събота. Мариус не дава интервюта, нито преди, нито след представления, защото това е най-ценното време за него и винаги държи да остане сам. Този път обаче той прекрачи принципите си и направи малко изключение:

"Моментите преди и след постановка, докато все още не съм кацнал на земята, са най-щастливите мигове в живота ми. Сега е такъв момент. Още съм в емоционално въздействие, още съм в прегръдката на публиката и е рано за поуките на представлението, които си вадя – къде съм успял и къде не", започна разговорът си с нас Мариус Куркински. 

"Безкрайно съм благодарен на Бог, че ми даде възможност да се завърна на сцената с постановка от такъв мащаб, отново с Хайтов и с по-голямо общуване с публиката. А след такъв спектакъл и такава среща се чувстваш човек. Това е много красива среща, това е смисълът на театъра – трептенията на човешката душа, без всякакви други пречки. Затова държа на театъра!", искрен е той. 

Мариус споделя, че не харесва да прави театрални комедии само заради коремен смях и отново цитира Хайтов, облягайки се на него, че не това е основното в театъра.

"Търсих текстове, в които исках да намеря нещо различно, но пак се върнах към Хайтов. Свършва едно време, което е скъпо и важно и започва друго. Сега младите преминават във времето на технологиите, които ни поглъща, което не се знае добро ли е, лошо ли е. А с това трябва да се внимава, защото времето ни поглъща и оставяме назад история, познание, култура… И именно в тази преходност на времето намирам съвремеността, в която общуването ни напуска. Не обвинявам новите технологии, но днешното време е силно преходно. Душата на човека не трябва да се раздвоява, като ад, а да е единна и човек трябва да се грижи за нея"

Мариус бе искрен и благодари на хората в България, че го обичат и му дават доброта, от която самият той има нужда. Чуйте какво сподели още той в разговора си с нас:

В “Черното пиле” Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на Овесената нива“ и „Черното Пиле“. Актьорът споделя за него: "Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват."

Само преди месец Мариус Куркински стана носител на Националната награда за актьорско майсторство „Любимец 13 – МОНО“ за цялостния му актьорски принос към театралната форма „Моноспектакъл“ и за ролите му в моноспектаклите „Сънят на смешния човек“ и „Юбилей“ на продуцентска къща „Ажур Пико“. 

Очаквайте отново постановкатра "Черното пиле" през март 2017-та в Пловдив.

Следете mediacafe.bg, за да сте информирани за хитовите театрални постановки в Пловдив!

За автора

Вашият коментар