Свилен Блажев: „В Пловдив са най-големите ми съдници, от любов“

Живея през изкуството, през рисуването, през правенето, през този занаят, споделя художника

Свилен Блажев открива изложба "Обекти" в галерия „Люнион“ в Пловдив. Картините на кюстендилския майстор могат да бъдат видени на улица „Отец Паисий“ 5. 
 
Доц. Ружа Маринска казва за вашите картини, че в тях диша живот. Днес дали все още е важно в изкуството да има живот и душа, а то да не е просто израз на силно желание за самоизява? 

В изкуството е задължително да има душа. Защото ако няма вътрешен заряд, значи нищо не се случва. За себе си много държа на това. Винаги това е първото нещо. Стремя се в моите картини да се чувства емоцията, моята душа да се усеща. Когато уцеля- става добре. 

След толкова много самостоятелни изложби у нас и в чужбина, и редица награди, кое продължава да бъде предизвикателство за вас и има ли нещо, което искате да направите в изкуството, а все още не сте? 

Всеки нов ден ме предизвиква. Има много неща, които искам да направя, разбира се. Когато се обръщам назад, все си мисля, че нищо не съм направил и трябва тепърва да правя. Това е и жаждата ми за работа и за рисуване. Никога през живота си не съм работил нещо друго, или на държавна работа, художник съм бил винаги на свободна практика. Откакто съм се родил съм рисувал, после съм учил в Художествена гимназия и Академия, след това веднага започнах да работя и това животът, това е моя смисъл. Живея през изкуството, през рисуването, през правенето, през този занаят. 

Обикновено във вашите изложби има разнообразия от настроения, този път какви са те?

Аз работя с галерия Люнион от близо 10 години и винаги съм се стремял всяка изложба да е различна от предходната. А иначе в Пловдив това ми е 15 самостоятелна изложба. Това ми е любимият град, защото много неща ме свързват с него. Роден съм в Кюстендил, това е един античен град, който страшно много прилича на Пловдив и така се получава, че емоционално нещата, като че ли вървят отпреди мен. Нещо е предопределило любовта ми към този град. Имах и сега имам страшно много приятели тук . Като Ди Киро, Начо Културата, Георги Божилов – Слона. Със Слона бяхме в една кола, когато се случи катастрофата… Има много кармични неща, които …нещо се е случило с мен и продължава да се случва в този красив град. Също, съм много горд с това, че съм отличен с най-престижната пловдивска награда на името на Златю Бояджиев.  А погледнато от друга страна, винаги се стремя да покажа по 1 изложба в годината в Пловдив, защото тук са най-суровите ми съдници. Моите колеги и приятели, които живеят в Пловдив са много строги. 

С какво си обяснявате това?

С любовта им към мен. (смее се) 

И в тази изложба синьото е на преден план или така изглежда, ваш любим цвят или не? 

Обичам всички цветове. И понеже цветовете са много ревниви, като жените, и като кажеш, че обичаш единият повече от другия става много лошо. Гледам чисто професионално на цветовете. Както обичам синьото, така и обичам и бялото и червеното… а иначе съм привърженик на Левски. (смее се).

Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в гр. Кюстендил. През 1980 г. завършва Националната художествена академия, специалност стенопис в класа на проф. Димо Заимов. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Художникът живее и работи в Кюстендил.

Блажев има над 25 самостоятелни изложби в България (София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков) и в чужбина (Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург, Цюрих). Участва в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ.

През 1999 г. прави самостоятелна изложба в НХГ, с което става най-младия жив художник, поканен със собствена експозиция там. Най-голямата му изложба е през 2009 г. в НХГ и има ретроспективен характер. През 2011 г. участва в изложбата „Съвременни български художници”, организирана от НХГ и НДК.

Вашият коментар