Театърът, който провокира и връща годините назад, гостува под тепетата

Този уикенд в града под тепетата, в "най-горещият" квартал – този на Тютюневия град, гостува един специален театър, който цели да провокира всичките ви сетива, да ви накара да се замислите и да преосмислете нещата около вас. Театърът на сетивата или Лабиринтът, както го наричат повечето хора, ще остане под тепетата само 3 дни, а интересното е, че всеки участник в него става неволен актьор на сцената, Публика обаче няма. Хората, които се осмелят да влязат в голямата стая се изправят сами срещу актьорите и играта започва…

Mediacafe.bg се свърза с главния организатор на сетивния театър – Петър Петров, който е по покана в Пловдив от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите /МСМРБ/. Той и 10-членният му екип организират проекта "Събуждане на сетивата", който включва три последователни лабиринта, като първият от тях е "Завръщане към корените".

Ето какво сподели той пред нас, няколко дни преди да станем участници от това, което са ни подготвили.   

Как ви дойде идеята за театъра на Сетивата „Лабиринт?“

Идеята, разбира се не е моя. Създателя на театъра на Лабиринта е колумбийския антрополог Енрике Варга, който сега има свои проекти в Барселона. Негов ученик Юън Борус обучава през 2008 година няколко човека от България, които предадоха по-късно този метод и на мен. 

Разкажете ни малко повече какво представлява Лабиринта? 

Лабиринта е тетър, който се вдъхновява от мястото, на кеото е създаден. Хората влизат в него през точно опредлен инревал от време и преминават през сетивни портали. Там те срещат различни герои, които си взаимодействат с тях. Театърът на сетивата намалява двете ни водещи сетива – говора и зрението, за да даде възможност на преминаващия през него човек да възстанови врзката си с останалите му сетива – допир, обоняние, слух и интуиция. 

Всеки Лабиринт еднакъв ли е? 

Не, всеки лабиринт е различен. Името обикновено се свързва с мястото или определена тема, която обединява хората, които го изграждат.  „Завръщане към коерените“ е само първата част на дългосрчния проект „Събуждане на сетивата“. Предвиждаме още два спектакъла през 2017 година, които ще продължават първоначалната идея. 

Всеки човек носи себе си в Лабиринта и затова смело мога да кажа, че ни очаква една среща със себе си. Театъра на сетивата ни дава възможност да се върнем към онова забравено детско чувство, когато можем да скочим във всяка локва, да обършем всяка кола, да опитаме от всичко, под нежния поглед на нашата майка. Представлението ни ще провокира всеки доколкото той или тя ни позволи в една безопасна за експериментиране среда. Нали все пак е спектакъл!  

По кое време се провеждат представленията?

Представленията са на 16, 17 и 18 септември в Тютюневия склад на мебелен салон Galero. Началото ще бъде от 18:00 часа, като всеки участник ще влиза в точно опредлено време, в завимост от часа на билета му и трябва да бъде на място 20 мин по-рано.​ Всеки човек, над 12 годишна възраст е добре дошъл да преживее тази среща с неизвестното. Всеки преминава сам през нашите сетивани инсталации. 

Тъй като в момента Тютюневият град е своеобразен лабиринт, търсете Розовото фламинго, за да откриете Лабиринта!

Повече за театъра на сетивата и как да се запишете може да видите ТУК.

Вашият коментар