1 лев – универсалната мерна единица в България

Три лева на литър за гориво?! Време е за нов транспорт!

1885 година е знакова за българския народ – тогава се е осъществило Съединението на България. Но тази година е важна не само за българите, а и за цялото човечество и то не защото България се е обединила, а защото немският инженер Карл Фридрих Бенц конструира първия автомобил, работещ с бензин. Кой да предположи, че само 127 години по-късно ще се завръщаме към средновековните методи на транспорт, опитващи се да си откъснем от оковите на растящите цени на автомобилните горива.

Много е интересен фактът, в който преди много години, още преди да се изобрети масовият автомобил с вътрешно горене, хората са се предвижвали с каруци, карети и файтони и силно са вярвали, че с темповете на развитие на търговията и изискванията на тогавашния свят, би следвало около педесетина години по-късно конете да станат повече от хората и градските обори, да не са в състояние да поберат всички животни. Но не щеш ли, един човек, гений, мечтател или просто мързеливец, променя хода на цялата човешка история. И вместо да изпадаме в амонячен делириум, да имаме най-плодородните и добре наторени почви, или да произвеждаме ненужно голяма количество метан, човечеството избра да съкращава времето за пътуване както и собственото си съществуване, благодарение на бензина и неговите изпарения.
Това революционно откритие променя изцяло разбирането за разстояние, и ако преди мерната единица се е наричала „километър“, то през 2012 година, тя вече се нарича „лев“. Това е т. нар. универсална мерна единица за България – всичко се измерва в нея: времето, в което говоря по-телефона, грамовете храна които ям, литрите вода които пия, сантиметрите плат които обличам (което не винаги е правопропорционално), бакалавърската ми степен също се измерва в левове, а магистърската – в още повече.
Напоследък километрите взеха да намаляват, а левчетата де се увеличават, което подразни срасналите с автомобилите си хора. Много малко биха се разделили с така скъпоценната си вещ, имаща статут на член от семействата им, и биха използвали алтернативен транспорт, поне през летните месеци. Трудно е, разбира се, да си представим как ще стигнем до морето на колело, но градът ни не е особено голям като площ, за да сме принудени да използваме моторните превозни средства. Разбира се това е само предложение за алтернативен транспорт, несъобразен с мързелът който стои в основата на човешкия род и който е причината за изобретяването на всички подобни нужни и ненужни вещи. Защото баба може да знае две и двеста, но по-добре с двеста отколкото с две.
Разбира се растат на цените на горивата в България и не само, не е никак забавно явление. То води до множество други, неблагоприятни за обществото реакции на пазарната икономика. И разбира се в България трябва подобни неща да се умножават няколкократно… така защото сме една от най-богатите държави… съдейки по телефоните, компютрите, техниката и дори автомобилите с които разполагаме, да не говорим за посещаването на нощни и питейни заведения…
Време е бъдещата човешка история да направи нов повратен завой в своето развитие и да се измисли нов начин за бързо предвижване, който обаче да не противоречи на принципа за мързел… Ако пък ли не, винаги можем да възродим отдавна забравените римски носилки, рикшите и други подобни, но в този случай трябва да отменим човешкото равноправие, което от своя страна противоречи с принципа за лицемерие. Твърде сложно и натоварено със съдбоносен драматизъм решение.
От една страна трябва да сътворим нещо, което ще опиша с чудесната българска дума „креативно“, от друга трябва да е нещо ново, а не забравено старо, с което да се връщаме в миналото, защото то създава редица други „морални“ проблеми. Нашето творение трябва да е обвързано с комфорта, лукса и разбира се екологията, защото тя е на мода. Най-важното обаче е, то да принуди онези „мръсни негодници“, петролните магнати да съжаляват за това, че са ни накарали да мислим…
Приемам предложения за алтернативен транспорт всякакви. Време е да отмъстим за евтините и стари коли, лошите пътища и абсурдно високите цени на горивата! Сговорна дружина – планина повдига! Вие сте!
СНИМКИ от екологичния градски траспорт вижте тук!
 
 

За автора

Вашият коментар