8-ми и 9-ти август –време за малини

Всяка година, в средата на август, любителите на природата са поканени на хижа Ком край Берковица, където се отбелязва Празникът на дивите малини.

Празникът се провежда ежегодно през втората седмица на август в местността на хижа Ком в Берковския Балкан. Този празник е в чест на природата, планината и малините – символ на Берковица. В продължение на две седмици се берат диви малини в планината и се консервират. По време на фестивала се организират различни забавления, богата музикална програма и лагерни огньове.

Нежни и сочни, плодовете на малината се ценят заради приятния им аромат и своеобразния им кисело-сладък вкус. Особено значение имат съдържащите се в малините минерални вещества – калий, калций, фосфор и магнезий. Високото съдържание на калий регулира водно-солевия баланс и подобрява сърдечната дейност. Калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждане на костната система и зъбите, също за регулиране на дейността на нервната система и мускулите.

 Лечебни свойства Малините подобряват храносмилането, утоляват жаждата, действат противотемпературно при простудни заболявания поради съдържанието на салицилова киселина. Употребяват се за изтрезняване след напиване, при чести повръщания при бременност, скорбут, желязодефицитни анемии, бронхити с оскъдна секреция и за укрепване на сърдечната дейност.

На 2ч. тт хижа Ком се намира връх Ком (№34 от 100-те национални туристически обекта), на 20мин. От Вазов камък, на 3ч. е проход Петрохан.От тук тръгва и евромаршрута Е3 – Ком-Емине. През всички сезони природата е уникално красива.

Вашият коментар