Айфеловата кула – това е приказка една…

Айфеловата кула е символът на Париж и една от най-известните конструкции в цял свят. Когато чуят за Париж, хората винаги си представят Айфеловата кула, макар че има много други забелижителности. Под нея са се целували хиляди влюбени, провеждали са се концерти на тримата тенори и голф-турнири. Изкачвали са я с велосипед, слизали са по нея с кънки за лед и какво ли още не.

В постояването на кулата, което става само за две години, участват 50 инженери и 132 работници.  След серия от изчисления инженерите извиват подпорите, така че кулата да устоява на ветровете. Четиридесет години Айфеловата кула е най-високата  сграда в света.

На 31 март 1889 г. в Париж тя официално е открита и осветена, по повод 100-годишнината от Великата френска революция. Кулата е с височина 324 м и ширина 124,9 м. Има три площадки за посетители, а мераклиите да се изкатерят до най-горната трябва да пъшкат по цели 1792 стъпала. В изграждането на Айфеловата кула са вложени 10 000 тона желязо.

В началото са смятали кулата да се извисява 20 години, след което да бъде разрушена, но това не става. И ето че вече почти 120 години тя е там – преживяла мълнии, пожари, войни и дори едно посещение от mediacafe.bg… Айфеловата кула е една от най-посещаваните  забележителности  в света –  от  5,5 милиона туристи всяка година.  

Посетете Айфеловата кула, сега! Макар и виртуално ТУК.

За автора

Вашият коментар