Боядисване на яйца с естествени материали

Боядисването на яйцата с естествени бои е абсолютно безвредно, а цветовете са леки и красиви. Отнема малко повече време отколкото с изкуствените бои, но какво по хубаво от природата. Ако не желаете да използвате купени бои, можете да се възползвате от няколко възможности за боядисване с напълно естествени бои. Представяме ви следните идеи:

Първото и много важно условие е да ползвате бели яйца, тъй като цветовете получени от естествени материали са сравнително бледи. При „кафявите“ яйца цветът би се получил доста бозав. Оставете яйцата няколко часа извън хладилника, за да не се напукат при варенето.

За червен цвят се използват  две средни глави нарязано червено цвекло, които се заливат с около 1,5 л вода и се варят 1 час. Оставя се сварената боя още 5-10 минути съвсем леко да охлади, след това се прецежда и се добавят 1 ч.л сол и 3 с.л оцет. Топлите яйца се накисват в тази отвара за около час.

За постигането на жълто-оранжев цвят яйцата се варят заедно с люспите на  1 кг кромид лук. Резултатът е много приятен, макар и по- скоро оранжев от колкото жълт. За по-светло жълто, може да се използва и настърганата кора на 1 кг лимони, които се варят 20 мин, заедно с яйцата. Резултатът е много приятен, макар и по- скоро оранжев от колкото жълт. Оранжев цвят още  може да получите като сварите яйцата с 3 с.л куркума и 1 с.л червен пипера, а за по-наситен цвят добавете 1-2 с.л оцет.

За тъмно синьо – яйцата се варят в червено вино, смесено с вода  (1:1), 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол, а за лилаво и розово е  нужно да намачкате 250 гр боровинки  и да ги смесите с 1 с.л оцет. С боровинки още може да се получи тъмно син цвят, ако се сложат намачкани при варенето на яйцата.

Използвайте даровете на природата, точно както са го правели в миналото.

За автора

Вашият коментар