Честит празник, мамо!

Какво е 8-ми март – празник на жената, на майката, на работничката или поредната „комунистическа“ глупост?

Е трябва да призная, че е по малко от всичко изброено. Първоначално идеята за този празник е свързана с масов протест на работнички в индустрията, борещи се за по-добри условия на труд през така наречената „Бел епок“ (от 1890 до 1914 година – период, отличаващ се с бум в индустриалната сфера, много нови открития, технически прогрес, голямо икономическо развитие).

В последствие празникът започва да се асоциира и с борбата на жените за право на глас и равноправие. С течение на годините 8-ми март става празник на работещата, еманципирана жена, с високи постижения в професионалната си сфера. Поднасянето на цветя от страна на нейните колеги мъже, се възприема като уважение  към нея и показва, че тя е равна с тях.
Честването на 8-ми март като ден на жената е по предложение на американските социалисти в началото на ХХ век, и поради тази причина след падането на режима, в България започнаха да се прокрадват мнения, че празникът е „комунистическа глупост“. Вярно е, че е не необходимо да има специален ден, в който мъжете да засвидетелстват уважението и обичта си към жените около тях, но също така е вярно, че празникът има много по-дълбок исторически смисъл отколкото сме предполагали.

Това е дата която символизира края на мъжката арогантност и признаването, че жените не са по-малко хора от тях. Това е дата която показва женската сила и желание за труд.

Знаехте ли всичко това? Не?

Ами може би защото днес този ден предимно се свързва с празник на майката. Отдавна жените имат право да гласуват и не протестират единствено те за по-добри условия за живот и труд. Много хора биха казали, във връзка с вълните на протести, обхванали всяка една сфера на обществения живот, че да бъдеш майка в днешно време в България е много трудно – и ще бъдат прави.

Майчинските са ниски, консумативите които изисква едно бебе и малко дете са много и скъпи; в ясли и детски градини се влиза с връзки и подкупи, защото няма достатъчно места за всички деца, а раждаемостта е ниска, поради всичко изброено. С две думи – сложна работа! Но българската жена е доказала, че е силна и знае как да се справя с трудностите. Историята ни помни личности като Райна Княгиня, баба Тонка Обретенов, Василка Зойчева и редица други.

И до ден днешен споменаваме с възхищение за великите ни спортистки, музикантки, художнички, актриси… Все жени, българки, успели да постигнат целите си, достойни да бъдат уважавани за труда и силата си.

Но на днешния ден най-важното  е да благодарим на майките си, че са ни дарили с живот и не само днес, но и днес, да им поднесем цвете с любов.

Честит празник, мамо!

Вашият коментар