Калин Терзийски: Недостойно е да си писател между другото (СНИМКИ И ВИДЕО)

Когато вървя по улиците, чувам Това е този от Фермата. Мен това ме натъжава, ядосва и отвращава. Аз съм писател от повече от 20 години и изведнъж ставам известен с това, че съм бил в някакво предаване.

Когато един писател започне да пише за това, което го държи жив той се чувства наистина щастлив като тюлен, върнат в морето като преди това е бил в цирк.

Литературният салон Spirt&Spirit в Петното на Роршах в средата на деветата си година рязко обръща за момент поглед към своето начало – романтично, мечтателно и без ни най-малка представа да се превърне в градска културна традиция. Този вторник под прожекторите застана автор, вградил се в самото създаване на литературния салон – Калин Терзийски е първият участник във формата през октомври 2009 година.

Днес, февуари 2018, Кайо отново сяда на горещия стол до Александър Секулов. Този път с десетки книги в повече, преминал през тежки житейски повратности – съзрял и върха и дъното, станал обект на медиен интерес – къде доброжелателен, къде не, синтезирал в хармонична цялост и спирта и spirit-а, скарал се с издатели, журналисти и с кой ли не, изпил тонове алкохол и след всичко това някакси оцелял.

Поводът за гостуването на Калин Терзийски е последният му роман “Разкажи ми”. Книгата излиза от печат през 2018, а корицата гордо заявява, че държим “Най-дълбокият му роман досега”. За него Кайо споделя, че е плод от връщането му към необходимостта за всеки писател и човек да казва неща, които предизвикват в него огромни вълнения, гневни вътрешни спорове и толкова щастливи прозрения, че на самия него да му е радостно и прекрасно докато го пише.

Щеше ми се вече да напиша книга, която наистина да ме интересува жарко и от все сърце. Както ме вълнуваше романа Алкохол. Той ме вълнуваше силно, това, което се разказва там идеологията в него, посланието в романа, ефекта от него всичко. Пишейки Лудост ме вълнуваше статуса ми на писател, за да не се изложа след първия да се самонадмина. Затова и Лудост е някакси по-професионално написан от Алкохол. Но на мен не ми харесва, защото това, което съм писал, е написано като писател, а не като изпаднал в транс и щастлив оракул.

Калин Терзийски е писател, чийто живот винаги е бил пряко свързан с творчеството му. Завършил медицинско образование и наситил книгите си с множество медицински и психиатрични термини, Калин Терзийски не крие и алкохолизма като свой голям порок, но навярно и вдъхновител на много от текстовете му. За преодоляването на болестта е и едноименния роман “Алкохол”, след който порокът обаче се завръща с пълна сила.

Да започнеш да пиеш отново, когато съзнателно разбираш кошмара на завръщащия се алкохолизъм, е зловещо. Когато дойде абстиненцията и след пет минути без алкохол на сутринта имаш чувството, че ще умреш тогава разбираш, че нещата са минали всички граници. В такива моменти си мислех да стана пак един лекар. Можех да заживея по онзи начин, който винаги съм смятал за недостоен  да съм писател между другото. Но си казах, че това е некрасиво и не мога да го направя.” – сподели Кайо в Spirt&Spirit малко преди да зазвучат на живо акорди от китара, в чийто съпровод прочете фрагменти от новия си роман.

За автора

Вашият коментар