Другото лице на приказните принцеси

Наскоро прочетох отново приказката “Снежанка и седемте джуджета“. Винаги ме е дразнело как всички принцеси са перфектни-красиви, добри, пеят и са нежни … Хайде стига! На това ли ще учим децата? Не е ли изкуствено и нереално? Няма ли те така да израстнат с една фалшива и измислена нереална представа за жената като цяло.  Дали принцесите от приказките имат друго лице? Имат ли проблеми или  пороци? Ако бяха реални човешки съществя щяха ли да правят грешки като нас хората?

Попаднах на поредица от фотоси, която някак много ми допадна. Серията снимки е дело на фотографа Томас Цернечки и показва именно това друго лице на приказните принцеси и тяхното падение. Проектът е озаглавен „От чаровното към падението“ и предлага провокативни възможности да си представим как класическите приказки може да свършат по-различно. Той измисля тъмни и страшни разкази, за това как девойките са попаднали в неочаквано от нас състояние. Всичко това Цернечки постига с един единствен кадър и оставя нас-зрителите да си отговорим на въпроса „Какво се е случило".

Може би и вие смятате, че всички приказки трябва да завършват със щастлив край, нещо като: „…и заживели щастливо до края на дните си“? Може би не?

.

Вашият коментар