Фейк нюз, или легалната цензура на (не)легалното различно мнение

Ех, тази цензура! Ех, това желание за контрол! Ех, това неистово натискане за морално осъждане! Мине – не мине някой и друг месец и се почва с поредната доза "грижи за народа" и неговата информираност, добруване и бъднини. Модерният, към момента, тренд е да се "филтрират", разбирай, цензурират, сайтове, разпространяващи т.нар. от задокеанските ни братушки "фейк нюз", сиреч, фалшиви новини.

В различни периоди и тук, в България, сме били свидетели на подобни законови и подзаконови мерки за "ограничаване" на разпространението на "фалшиви" новини – все още е пресен "законът" против всякакви мнения и новини, водещи до "подриване авторитета" на банковата система. Закон, приет след "случката" с КТБ, и успял да затвори устите за печащата се подобна случка с една друга банка. Разбира се, не трябва да забравяме неистовият и нестихващ стремеж на БХК и сродните грантови организации за "контрол над речта на омразата", което си е отново опит за налагане на законови ограничения върху свободата на изказът, но облечени с красиви фразички, кухи от съдържание, но звучащи добре в ефира.

Преди няколко години Путинова Русия забрани "гей пропагандата", каквото и да означава това, и бе сочена с пръст по де-що медия съществува от тази страна на Молдова. Присмех, анализи за "тоталитаризъм", Кончита Вурст – година и нещо ни занимаваха с това как "лошият" Путин ограничава свободата на изразяване, как бил цензурирал неудобни неща, и прочее, и прочее. Всички разбрахме колко е лошо да бъде ограничавано това право, за което милиони са изгинали, за да бъде наше достояние.

Преди месец ЕС забрани "руската православна пропаганда". Да, четете правилно – в мемо на Европейската комисия се призовава за борба с анти-ЕС "пропагандата" (да, точно тази дума е използвана), и в един от разделите ясно е упомената Руската Православна Църка като пропагандатор. Оставяме настрана защо е нужна пропагаданда война, след като по презумпция ЕС е на светлинни години по-добър от путинщината (според вас нужна ли беше пропаганда до преди 25-на години колко по-готино е "на Запад"? То се виждаше с просто око, по дяволите! "Пропагандна война" се водеше от режимите от нашата страна на Желязната страна, защото имаше нужда от такава, за да промиват мозъце колко е готино тук, а не там!).

Изброените два примера по-горе показват, по мое мнение, абсурдността на налаганият наратив за "добри" и "лоши" пропаганди, цензури и ограничения. По определение "пропаганда" е "…вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората във връзка с някаква кауза или позиция, която облагодетелства дадена група или личност. Често вместо безпристрастни и доказани факти, пропагандата може да представи съзнателно манипулирана информация с цел заблуда на обществото. Когато посланието, което трябва да се втълпи на хората, има опасност да не се хареса на обществеността, то трябва да бъде предложено по такъв начин, че да въздейства и да бъде прието. Макар че в началото думата има неутрален характер, с течение на времето добива негативен смисъл (Виж ТУК). Също и "Разпространяване и разясняване на идеи, учения, знания с цел да се привлекат симпатизанти (И ТУК)

Значи, разбираме, че пропагандата, грубо и опростено казано, е да покажем как "хип-хопа ми е много по-добър от хип-хопът ти", като за целта не е нужно да сме коректни, правдиви, фактологични – просто трябва да надвием чуждият "хип-хоп". 

Проблемът с пропагандата и цензурата, обаче, въобще не е толкова "чернобял", колкото ни се представя (ние – добрите, онези – лошите). И двете "дейности" имат нужда от ЦК (централен комитет), който да ги насърчава, налага и създава. И точно тук идва проблемът. #КОЙ ще е в това Политбюро към ЦК? Кои са тези "съвършени" и "морално" възвисени човешки същества, които ще налагат забрани, ще цензурират, ще преиначават факти и събития, за да отговарят на "партийната линия"?

Кои ще са съвременните цензури, кои ще решават кои новини са "фейк" и кои – не? Същите, които се плюнчеха през 2001-а как Ирак има "средства за масови поразявания", на база на които "фалшиви" новини започна най-кървавата военна авантюра последните 30 години? Тези, които обясняваха как милионите ИМИГРАНТИ са всъщност "бежанци, майки с деца"? Или пък онези, които дни наред криеха "културното обогатяване" в Новогодишната нощ в Кьолн? Или пък може би онези, които пътуват на разноски на политици в личните им самолети, и си говорят на малки имена с усмивки? Защо пък не онези, които са "нахранени" от управляващата върхушка? Вътрешни, проверени лица, които няма да хапят ръката, която ги храни? Или пък зомбирани идеолози, сочещи с пръст и наричащи с всякакви епитети огромни групи от хора, прегрешили в това да не са във "вярната, коректна, политическа" вяра?

БХК ли ще решава кой има право на мнение? 

Отварянето на вратата за една, по съществото си, опресивна, държавно контролирана цензура, съчетана с пропаганда, е едно от най-големите престъпления, които можем да извършим спрямо себе си. Защото създаването на "прецедент", на лост, с който могат да се контролират публични медии/социални мрежи, ще доведе след себе си "моралното" разрешение да се затварят устите на ВСИЧКИ политически опоненти. Поводи и причини – бол. Сега ще цензурираме "фалшивите" новини за корупция на световни лидери, обвързаност с мракобесните режими от Близкият Изток, безскрупулност в собствените им партии, утре ще заглушим опозицията на властта, вдругиден – личните мнения на отделни личности, а в петък – тотално закриваме всичко различно от Правда и Работническо дело.

Уважаеми дами и господа НЕО-БОЛШЕВИКИ! Проганда се бори с ДЕЛА, ФАКТИ и ДОКАЗАТЕЛСТВА! Пропагандата е нужна на несправедлив режим, за да заглуши и омаловажи ДЕЛАТА, ФАКТИТЕ и ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, а цензурата е основното оръжие на ПРОПАГАНДАТА! Капитализмът навремето нямаше нужда от пропаганда, защото се виждаше с ПРОСТО ОКО колко по-добре се живее на Запад, докато развитият социализъм трябваше да бъде "рекламиран" агресивно, че да може да стане поне търпим. И пак не успя! Повтаряте грешките от недалечното минало, и това ще се обърне ПРОТИВ ВАС и ВАШИТЕ ИДЕИ! Да не се чудите после защо такива като Льо Пен, Тръмп, Найджъл Фараж, AfD, Герт Вилдерс, Волен Сидеров и всякаква популистка сволоч печели на ваш и наш гръб. Защото с вашите болшевишки методи Вие, "толерантните и умерени" лидери и журналисти, ги превръщате в народни герои, говорещи истината дори и под риск да бъдат заклеймени като "…исти" (фашести, нацисти, расисти) или "…фоби" (хомофоби, ислямофоби) – термини, които обричат нормалния човек на забрава, уволнения, съд, затвор.

За автора

Вашият коментар