Икономиката на подаръците или Gift Box

Gift Box или Free Box е може би най-простият начин за насърчаване на "икономиката" на подаръците. Създаването й  е лесно и елементарно – това е просто една кутия, в която хората са свободни да поставят неща, които сами решат и/или за да вземат неща от  нея за себе си. Някои кутии са отворени за всички видове собственост, други насърчават хората да слагат вътре конкретен тип елемент, като например книги.

Giftbox е като хубав шкаф,  в който хората могат да оставят неща, от които те не се нуждаят. Тя е много разпространена в Германия, където дори възприемат идеята по-скоро като обичай. За първи път тя се появява през 1990 година под формата на "свободна клетка" за споделяне. За сегашния вид отговаря Андреас Рихтер, който създава първия вариант през 2011-та.

Самата кутия трябва да бъде сравнително здрава и не твърде малка, тъй като никога не се знае какво хората могат да поставят в нея.  Трябва да е добре украсена и направена, това също би мотивирали хората да оставят и взимат неща от нея. Ако решите да направите такава, уверете се, че хората не я сбъркат с кошче за боклук.  

Кутията трябва да бъде поставена на видно място, но така че да не пречи на потока от хора. Подходящо място би била една автобусна спирка.

Gift Box може да работи като атракция, особено ако тя е на място, като например кафе, социален център или друго публично място като железопътна гара или библиотека.

Системата за "даване" в кутията е на принципа на самостоятелното управление. Тази концепция задълбочава устойчивост, спестява ресурси, укрепва духа на добросъседството, помага на хората, почиства и поддържа нов ум. 

Gift Box си има и правилник:

Всеки може да даде.

Вземете нещата  си обратно, ако те  са все още  там, след две седмици, защото Giftbox не трябва да се превърне в кофа за боклук.

Всеки може да получи.

Препродажбата не е позволена.

Използвайте книгата за гости да изразявате радостта си от дарения и благодарността за получаването им.

The Giftbox е от нас за нас.

Кажете на хората , които срещате за Gift Box! Помогнете да помогне и да се изгради такава кутия ои на  вашата улица.

Поддържайте и  почиствайте  кутията.

За автора

Вашият коментар