Майсторът на лирическия натурализъм – Ремарк

На тази дата сайтът mediacafe.bg желае да ви припомни и въведе в лирическия натурализъм, с неговия майстор- Ерих Мария Ремарк.

Сред едни от най-любимите и въздействащи писатели на XX век, своето  място е заел Ерих Мария Ремарк – автор на четиринадесет романа, една драма, няколко есета, скици и разкази.      

Той е роден на 22 юни 1898  в Оснабрюк, северна Германия. По време на Първата световна война големият немски писател заминава като доброволец на фронта. Войната оставя незаличими болезнени спомени в съзнанието му и е основна тема в неговото творчество.

След края на войната желае да стане музикант, после – художник, но сменя различни професии: прогимназиален учител, счетоводител, кореспондент, амбулантен търговец, посредник на фирма за надгробни паметници, в същото време свири на орган в една църква. 

Първият му роман „На западния фронт нищо ново“ излиза през 1928 г. – като достига тираж от 600 000 екземпляра – и прославя завинаги своя автор.  В него Ремарк нищи особено живота на обикновения войник. Авторът ни изтиква отвъд фронтовата линия, пуска ни редом с млади мъже, които се бият и умират заради интересите на някакви полудели от властта и старостта си политици. Той обрисува по неповторим начин антихуманното устройство на войната. Следвайки описанията на непоносимия и прост живот в казармите и приятелството, което се ражда като следствие от него. В последвалата книга "Обратният път" той поставя на първо място въпросът "Доколко са живи наистина, оцелелите във войната?".

„Триумфалната арка“, който донася за нов международен успех, излиза в САЩ през 1946 година. Екранизирана е два пъти – през 1948 година с Шарл Боайе и Ингрид Бергман в главните роли и през 1985-а – с Антъни Хопкинс и Лесли-Ан Даун.

Свободен е само този, който е загубил всичко, заради което си струва да се живее. Ерих Мария Ремарк

За автора

Вашият коментар