Необходим ли е видео маркетингът за бизнеса?

Ако четете тази статия, вероятно сте толкова убедени, колкото мен самия, че маркетингът е това, което действително определя успеха на вашия бизнес. Буквално всеки аспект от вашия бизнес зависи от вашата маркетингова стратегия (успешна или не). Може да предлагате най-страхотния продукт. Може да сте измислили най-уникалната услуга, която да направи целия свят едно по-добро място. Всичко това няма никакво значение, докато потенциалните ви клиенти не разберат за вашия страхотен продукт/услуга.

Освен за разпространение на новината, обаче, маркетингът също така определя репутацията на вашата компания. Прави продукта ви разпознаваем на пазара и ви носи повече продажби след като клиентите са открили стойността му. В тази статия ще направим един общ преглед на историята, настоящето и бъдещето на маркетинга като цяло и на видео маркетинга в частност. Вземайте лист и химикал и започвайте да си водите бележки, защото всяка минута, в която не мислите за маркетинга на своя бизнес, може да се счита за загубена.

 

Маркетолозите просто обожават тази война. Веднъж повдигнали въпроса, те вадят най-добрите си оръжия и започват да стрелят „за” и „против” относно коя форма на маркетинг е по-добра за вас и вашия бизнес. Не се учудвайте, ако отговорите сериозно клонят в полза на маркетинга, който съответната фирма предлага! Ето една кратка дефиниция на двата вида маркетинг:

Традиционен маркетинг

Терминът традиционен маркетинг включва класически форми като ТВ реклами, участие в панаири, радио реклами, реклами във вестници и списания, флаери, телефонен маркетинг и др. Това е форма на маркетинга, при която компанията е тази, която „започва разговора” с потенциалния клиент. Той е известен и като „маркетинг на прекъсването”, тъй като прекъсва дейността ви, за да привлече вниманието ви (без ваше съгласие) върху обекта, за който компанията е платила маркетингова кампания.

Дигитален маркетинг

Терминът дигитален маркетинг се отнася до модерни маркетингови форми като оптимизация за сайтове (SEO), блогове, YouTube, социални медии и създаване на съдържание. Това е форма на маркетинг, при която потенциалният клиент е този, който „започва разговора” с компанията. При него вниманието на клиента се печели по естествен начин (без да е нужно да бъде прекъсвана дейността му).

Кое е по-добро?

Основният проблем с повечето собственици на бизнес (а и с всички останали, между другото) е, че обикновено се придържат сляпо към традиционните неща и отказват да възприемат новото. Тяхната логика е, че, щом е работило до днес, вероятно ще сработи и утре. И това би било напълно вярно, ако не живеехме в свят, който се променя със скоростта на светлината. Традиционният маркетинг разчита на телевизията, списанията и вестниците. Колко от нас, обаче, гледат телевизия днес? Колко от нас си купуват хартиени издания като вестници и списания?

Другият основен проблем с традиционния маркетинг е таргетирането (или липсата на такова). Едно време е имало понятие, което се е казвало масов пазар. Забравете за него. То няма шанс да бъде използвано отново в обозримото бъдеще. Днешният пазар е мрежа от миниатюрни нишови пазари, които са преплетени помежду си и формират една пъстра дъга от личности, вместо сива маса от хора. По-добре започнете да използвате най-ярките си моливи за рисуване, за да не бъдете заметени в ъгъла от някой, който вече го прави.

Новата реалност е виртуална. Колкото и абсурдно да звучи, това е истината. В тази връзка да разчиташ на традиционен маркетинг днес е все едно да търсиш клиенти на изоставен остров. Там няма никого. Корабът вече е отплавал. Онлайн маркетингът, обаче, ви дава безпрецедентно достигане до клиентите. С него няма точка, която да не може да се достигне. Искате да знаете какъв е новият адрес на потенциалните ви клиенти? Той започва с www.

Ако имате повече пари отколкото мозък, трябва да се фокусирате върху традиционния маркетинг. Ако имате повече мозък отколкото пари, трябва да се фокусирате върху онлайн маркетинга.”

Гай Кавазаки

Бъдещето на видео маркетинга

След като обяснихме основните механизми на маркетинга, нека продължим с модерните видео маркетингови стратегии, които ще откриете онлайн и как да ги приложим на практика. Днес всеки има смартфон, таблет или друго дигитално устройство с камера и не е чудно, че онлайн видеото е бъдещето на маркетинга откъм съдържание. Независимо дали говорим за YouTube, социалните медии или маркетинга, базиран на вирусни клипове, ето как да извлечете максимума от своята онлайн видео маркетинг стратегия:

Разкажете история

Да бъдеш последователен, когато става дума за бизнес, се отнася и до видео маркетинговата ви стратегия. Не попадайте в капана на това да качвате по едно видео от време на време. Помислете за цялостна видео кампания, която да разработите и разделете видео съдържанието на малки порции, които се „смилат” по-лесно, а и изглеждат по-добре като се разпределят във времето.

Максимизиране чрез минимизиране

Днес всички хора са заети, а и с толкова много онлайн канали, които се борят за вниманието ни, нищо чудно, че се появиха приложения за микро видео, които съкращават всяко видео до под 10 секунди, за да бъде кратко и сладко, и директно на въпроса. Използвайте този мини видео формат, за да предадете посланието си, без да отегчавате аудиторията.

Бъдете полезни на клиентите

Много собственици на бизнес вярват, че разкриването на „тайни” ще има негативен ефект върху техния успех. Това, което всъщност се случва, обаче, е установяването ви като експерт във вашата област (което води до повече вяра във вашата компания и бранда ви). Обучителни клипчета, трикове и съвети са винаги добре дошли, когато става дума за онлайн видео маркетинг.

Не забравяйте основната идея

Много малки стартиращи бизнеси задълбават твърде надълбоко в преследване на вниманието на клиентите и забравят да включат в своето видео съдържание най-важната част – призива към действие. Нека бъде кратък и ясен – просто картинка на код за отстъпка или съобщение за разпродажба в края на видеото е достатъчно, за да могат клиентите ви да разберат какво е нужно да направят след като са изгледали клипа.

Какви маркетингови стратегии използвате вие в бизнеса си?

Още интересни материали от Петър Дяксов можете да намерите в неговия блог.

За автора

Вашият коментар