Първи стъпки в предприемачеството – днес и сега

Всеки човек има мечти и цели. Ако в момента мисли, че ги няма или ги е изгубил, греши

Всеки един от нас иска да постигне нещо в живота и да остави следа зад себе си. Всеки иска да се развива в дадена насока, да се учи, да умее и да върви напред, а не назад. В моят скромен житейски опит съм научила, че най-добрият, не най-лесният, начин за постигане на всички тези стремежи е чрез започването на собствен бизнес, създаването на НПО, фондации, или друга подобна инициатива.

Създаването на подобни неща обаче, както вече споменах, не е най-лесния начин за достигане на звездите, даже напротив, но е най-възнаграждаващия и с най-висок потенциал за личностно израстване. А, именно всичко започва от там – личностно израстване! Защо е така? Защото ако една ябълка е изгнила от вътре един ден ще изгние и отвънка! Промяна и начало на растеж, за всяко живо същество, започва от вътре. Ако един човек с наднормено тегло, примерно, си постави за цел до 6 месеца да е с фигура на модел, той може или не може да го постигне?

Простичкият отговор е: Да, той може да го постигне! За да се случи това обаче, този човек трябва да си постави ежедневни цели, които да следва стриктно – трябва да изгради строга лична дисциплина и рутинен режим; трябва да се изолира, до известна степен, от хора и неща, които го/я разсейват или пречат на тези рутини в името на по-важна цел; и не на последно място, трябва да намери начин/нещо, което да го/я мотивира, за да не се отказва.

Извършвайки тези дейности, още след първият месец, този човек ще е достигнал такова личностно израстване, което не е достигнал за 6 месеца назад поради една или друга причина, и ще е зареден с достатъчно силна вътрешна сила, която ще му помогне да продължи напред, и в края на крайщата да изживее/преживее една своя мечта. А, всяка една мечта върху, която се работи  се превръща в достойна за постигане цел. Аз съм твърно убедена и вярвам, че всичко върху, което се фокусираме си го поставим твърдо за цел може да бъде постигнато! Нека повторя ключовата дума: ВСИЧКО!!!

Няма лимит за това колко или какво можем да постигнем в живота, нито за това какви можем да бъдем. Капацитета, който притежаваме като хора е безкраен и ние само трябва да се научим как да го използваме правилно.

Личностното израстване е стъпка №1!

Защо още е важно обаче? Защото, когато искаме да постигнем нещо имаме нужда от правилните материални ресурси—да, но също така и от правилната нагласа. Примерно,

не може на 35 години да имаме за цел да спечелим 10,000 лв за един месец, но да сме със съзнанието и уменията от 11ти клас.

Колкото по-голяма е една цел, толкова повече трябва да израстваме лично,а от там и професионално, но едното е последовател на другото. Важно е да добавя тук, че ние трябва да правим днес повече от вчера и да даваме най-доброто от себе си за постигане на целите/мечтите ни, но не винаги ще постигаме резултатите в рамките от време, които сме си преопределили. Важно е да разбираме, че можем да контролираме много неща от живота, най-вече себе си, но не всичко. Някой път може да се наложи да направим една стъпка назад преди да можем да направим две стъпки напред. Важното е да посрещаме всяко препятствие като възможност за поука и израстване, а колкото повече се опитваме да вървим напред и нагоре, толкова повече препятствия ще имаме.

След всички тези сладки приказки, но полезни, относно личното израстване и колко е важно, за да достигнем желаният успех в живота, сигурно се питате каква е връзката му с поставянето на първи стъпки в предприемачеството?!? Лесен отговор: за да изгради човек нещо велико, той самият трябва да е по-велик от нещото! Как се става „велик човек“? – С много работа върху себе си, с гребане с шепи от опита, който живота му поднася, и с изграждане на здрава ценностна система. Защото, когато един човек прави това, неговият кръгозор се разширява, повече идеи му идват в главата, както и как точно да ги превърни в реалност,т.е., креативността нараства, а за да създадеш и изградиш, примерно, собствен бизнес, креативността ти е първият и най-верен бизнес партньор! Това е и от особена важност, когато осмисляш и какво точно да започнеш.

Винаги съм искала да сътворя нещо голямо и да постигна големи неща (помнете, че хората имат различни определения за „голямо“), и още от 9ти клас започнаха да ми се въртят идеи за какво, кога и как. За съжаление, по онова време, предприемачеството не беше разпространено в България, както е сега, или аз поне не бях запозната с него. Идеите ми варираха от дрехи, филми, публикации до туризъм, но никога не съм и помисляла за нещо като Habits4Change. В последните 6-7 години опитвах много неща, но най-вече се бях фокусирала върху своето лично израстване и обогатяване.

Идеята за Habits4Change дойде през февруари месец тази година в средата на работния ден – просто си дойде от само себе си! Когато това се случи, аз същевременно бях започнала да градя туристическа фирма, но нещо все липсваше, и в момента, в който се заех със създаването на Habits4Change, нещата просто си паснаха – парчетата от мозайката се самонаредиха! Защо се получи така?

Защото Аз бях готова за това нещо да се случи; защото вече имах достатъчно знание и опит как да се справя с организацията и започването на start-up; защото имах вътрешната увереност и сила,че идеята си заслужава труда и бях готова да преодолея всякъкви предизвикателства, за да я осъществя. 

Накратко: бях достигнала подходящо ниво на лично израстване!

Моята покана към всички вас съ-предприемачи е да започнете да действате ДНЕС и СЕГА като започнете от себе си, защото за да се случи нещо, трябва да се направи първата стъпка. Помнете, че хубавите неща искат време, а най-хубавите си заслужават и потта по челото в края на един труден, но възнаграждаващ ден, защото няма нищо по-приятно от това човек да си легне вечер, да превърти набързо лентата от изминалия ден и да си каже:

„Какъв хубав ден! Изпълних си всички цели и задачки, и постигнах каквото исках. Утре продължавам!“, и да се почувства удовлетворен.

Снимка – авторката: Силвия Топчийска

Ако искате да ви се случи нещо интересно сред много различни хора, препоръчваме ви това събитие ТУК

 

За автора

Вашият коментар