Сбогом, Фервекс

Днес, 6 юни, световните медии разпространиха невероятната новина, че известният  противогрипен медикамент "Фервекс", продукт на фармацевтичната компания "Бристъл-Майерс Скуиб" (Bristol-Myers Squibb,BMS.com) ще бъде изтеглян от пазара в цял свят. Крайното решение е на самия производител, а причината за този акт са подозрения, че лекарството съдържа атипична бактериална флора.

Всичко започва след рутинна проверка на производството, про която в готов продукт е била открита бактерията ентерокок, съобщава АФП, цитирайки френската Агенция по лекарствата (ANSM). Заедно с "Фервекс" е бил изтеглен и продуктът "Мукомист" (Mucomyst), използван при лечението на бронхит.

Източникът на заразяването засега остава неясен, но подозренията падат върху партиди захароза, използвани в производството на лекарствата.

При проверка още в края на април е открит "нетипичен резултат" в партида "Фервекс малина", което е довело до незабавното спиране на произвдоството на тази разновидност. Сега се изтеглят класическият "Фервекс" и "Фервекс за деца".

Вашият коментар