Седемте рилски езера – богатство или мода

Трудно е да си представим бъдещето… всъщност е изключително лесно – трудното е да си го представим такова каквото ще бъде в действителност.

Неоспорим факт е, че Седемте рилски езера са уникални по рода си и интересът към тях нараства с всяка година. Това се дължи и на породилия множество противоречиви позиции лифт, който спомага за по-лесния достъп до природните забележителности. Но ако за някои комерсиализирането на езерата не е особен проблем, то за други, твърде големият човекопоток унищожава природната забележителност.

И действително ако поне веднъж сте отишли на езерата след появата на прословутия лифт, неизбежно трябва да ви е направило впечатление пълзящите навсякъде туристи, с които дори е трудно да се разминете по тесните пътеки.

Най-извратеното в случая не е, че хората искат да отидат и да посетят необикновеното място, а това, че дори не се стараят да го пазят. По целия път, през който минава туристическия маршрут, се усещат следите от човешкото присъствие. Фасове и хартийки, втъкани в почвата от хилядите хора които са ги настъпили,  могат да се видят на уникалното място, а това определено не трябва да се вижда.

mediacafe_rilskiezera_3

От построяването на лифта през 2009 година досега от хижа "Пионерска" до хижа "Седемте рилски езера" се качват по близо 2000 души всяка събота и неделя (през лятото, според груби изчисления). Езерата са място, което никога не е било населено и допреди 2009 г. е посещавано от не повече от 1000 души на месец (осреднени данни на дирекция "Национален парк Рила").

Това обаче едва ли би бил такъв особен проблем, ако новоизлюпените планинари имаха туристическа култура. Такава с която се качваш в планината с пълна раница и се връщаш от нея отново с пълна раница; такава, която не ти позволява да си загасиш фаса на земята; и такава, която те кара да спазваш някои определени правила за палене на лагерен огън и т.н.

А когато такова нещо отсъства, е редно държавните институции да вземат съответните мерки, за да съхранят богатствата си, за да не се получи примера с пловдивските тепета…

mediacafe_rilskiezera_1

 

 

Вашият коментар