Смисълът на човешкия живот – да търсиш, да преоткриваш и да създаваш

Какво мислите за заглавието: „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“? Струва ви се дълго? Това всъщност е оригиналното заглавие на приключенският роман „Робинзон Крузо“, дело на английския писател Даниел Дефо. Книгата е публикувана за първи път на 25 април 1719 г.

Краткото име на произведението, разбира се е „Робинзон Крузо“ и представлява  измислена автобиография на главния герой – корабокрушенец. Той прекарва 28 години на отдалечен тропически остров, сблъсква се с туземци, роби и бунтовници, преди да бъде спасен. Негов пръв помощник става туземецът Петкан, открит и възпитан от самия Робинзон.

Счита се, че прототип на Робинзон е шотландският моряк Александър Селкирк, прекарал 15 години на необитаемия остров Мас а Тиера. Смята се, че той е вдъхновил Даниел Дефо да напише класическия роман. 

Героят Робинзон Крузо остава на острова двадесет и осем години – с 11 повече от своя прототип. Далеч от цивилизацията, той трябва да оцелее, разчитайки единствено на себе си. Силната воля, усиленият труд и вярата му позволяват да се справи с трудните изпитания, на които е подложен.

Робинзон Крузо успява да преодолее всички житейските изпитания. Това е доказателство за неговата нравствена сила. Чрез образа на героя авторът доказва че човешкия разум и човешкият дух са основна градивна сила, необходими са духовна храна и психическа устойчивост за да откриеш смисъла на човешкия живот – да търсиш, да преоткриваш и да създаваш.

А вие чели ли сте този роман?

За автора

Вашият коментар