Съвременен графит оцвети монумент от комунистическа България

Високо на върха на Балкана в самия център на България лежи нещо, което е трябвало да бъде гордост и слава на нацията, а в момента представлява камара камъни, изоставена от Българската комунистическа партия. С размерите на Пантеона в Рим паметника на Бузлуджа от далеч изпъква с футуристична овална структура с кула, над 70 метра височина, с изглед към зашеметяващ планински пейзаж, това е трябвало да бъде меката на Комунизма. Украсен на върха на кулата с огромна червена звезда от рубинено стъкло, което, когато се запали, може да се наблюдава чак от съседна Гърция и Румъния.

Построен през 1981 година, мемориала Бузлуджа е върха на комунизма.

Но малко по малко всичко започва да затъва. Тъй като България пое по своя труден път към демокрацията през 1989 година, Бузлуджа е изоставена да гние. Нейният рушащ скелет сега се извисява като безлюдна летяща чиния на върха на хълма. Червената й звезда – ограбена през годините от наивни иманяри, които паднаха за комунистическата пропаганда, става ясно, че не е направена от рубин, а всъщност е обикновено червено стъкло.

За да бъде и пълно чувството на разпад вътрешността на паметника е в най-трагично състояние.

Въпреки, че основният й вход е затворен, има начин за влизане- през малка дупка в дясната страна през която трябва да се шмугнете и после да се спуснете десет метра надолу. Както един италиански посетител бе казал, докато пълзи през нея: „просто не гледайте надолу и ще се справите.“

Това, което ще ви посрещне вътре може да ви се стори като масовка на пост-апокалиптичен филм. С изключение на очуканият мрамор и остатъците от мозайката, други признаци на бившето величие на сградата няма. Години на лошо управление и непланова икономика, репресията започна да тежи на тоталитарните държави и Дома на българската комунистическа партия се превръща в дом на призраци.

Съдбата Бузлуджа остава в състояние на неопределеност и досега.

Основната функция на Бузлуджа след края на режима, освен да е недостъпно място за туристи е да прослави графити артистите. Забелязан от група британски графити артисти, Бузлуджа е белязан с изключително артистичен графит. Групата се казва The Lurkers и във заснето видео са показали местата, които са посетили в България, а именно София, Слънчев Бряг и Бузлуджа. Те не останаха безразлични към хоризонта в България и в блога си коментираха:

„Когато се отправяш към източноевропейска туристическа дестинация на име Слънчев Бряг, доста добре знаеш в какво се въвличаш, но в случай, че не си чувал за нея или просто минаваш покрай това място, ето какво открихме ние..” 

„Предполагаме, че когато комунизмът е паднал е имало голям наплив да се влагат финанси в туризма или каквото и да е от този сорт, като тези доста боклучави ваканционни комплекси (иронизират имената на хотелите в Слънчев бряг) в псевдоамерикански  стил са били само един от резултатите.

Другото, което ни направи впечатление, е че до всеки действащ хотел има по един изоставен строеж.”

The Lurkers заключват, че това вероятно е един от многото грозни аспекти на капитализма: „Не казвам, че България е бил утопичен рай по време на комунистическо-социалистическата си ера, в никакъв случай“, пише още в блога им, но според тях това е една от вероятните причини за бума на строителството.

The Lurkers са артисти създали групата си през 2012 и работещи в сферата на концептуалното изкуство. Те обикалят различни градове в света, като правят графити на необичайни места и обикновено запазват спомените от стореното в яки снимки и видеа.

„The Lukers е житейски проект, който е сформиран от хора със сходно мислене, усетили, че има дупка в света на изкуството и тя трябва да бъде запълнена. Блога ни е с цел да забавлява хората и да успее да вдъхнови онези от тях, които го следят. Чрез него се стремим да представим уникална бленда с креативно съдържание, която рефлектира нашия начин на живот и показва живота през нашата перспектива.” – така се представят британците.

За автора

Вашият коментар