Театърът на абсурда играе в банановата република с режисьор Волен. Амин!

"Вчера малко преди 11 часа разбрах от приятели, че Волен Сидеров е нахлул отново с антуража си в НАТФИЗ. Живея сравнително близо и успях да стигна до мястото малко преди "националистите" да бъдат изведени от полицията от сградата, разказа за медиакафе Кирил Чуканов, младеж станал свидетел на своеволията в изборната вечер на 25-ти октомви. 

Докато бъде отведен пред БИАД в безопасност от гнева на събралите се хора, Сидеров получи няколко удара. Появата на министър Бъчварова засили чувството за жалък тетатър, разиграващ се в центъра на София след бутафорни избори. Не виждам смисъл да се спирам на отделни "скандални подробности", доколкото случката е просто част (макар и особено симптоматична) от цялостната скандална действителност на загниване на българския обществено-държавен организъм. 

Самият факт, че марионетката на Кремъл може да тероризира граждани (а в случая и цяло професионално съсловие) толкова време безнаказано, поставя под въпрос понятията за общество и държава в български контекст.

Проблемът не се състои толкова в личността на Сидеров, колкото в абсурдния имунитет на българските депутати, който им позволява да се изживяват и изявяват като недосегаеми полубожества, неподлежащи на никаква отговорност. Ако не се упражни сериозен натиск този модел да се промени, България неминуемо ще се трансформира от дефицитна демокрация в бананова република.

Не мисля, че "игнорирането" е довело до нещо положително. Напротив. Заемането на позата на щраус, заврял дълбоко главата си в пясъка, единствено увеличава наглостта и чувството за безнаказаност на Сидеров и подобните му.

Този театър на абсурда или ще бъде пресечен решително сега, или идеята, че България може да бъде европейска правова държава, ще си остане едно несъстоятелно бълнуване.

Вашият коментар