Титлата „Столица на Княжество България“

„Расте, но не старее” – това е девизът на нашата столица, един град с хилядолетно минало. На 3 април 1879 г. Учредителното Народно Събрание, което заседава във Велико Търново, определя София като главен административен, политически и обществен център на България. Така София е провъзгласена за столица на новоосвободената българска държава, с два гласа повече от другия кандидат – Велико Търново.

Днес е трудно да се определи доколко изборът е бил удачен. Местоположението на София не успя да помогне за присъединяването на населените с българи територии в Македония и Западните покрайнини. А в сегашното разположение на територията на България- то е меко казано неподходящо.

Българската столица се намира далеч от всички възможни търговски центрове на страната – морето е на около 400 километра, а за да се достигне до Видин, Лом и Русе (Дунав) е необходимо да се мине през труднопроходимите старопланински проходи.  А струпването на всички икономически центрове в южната част на страната и по Черноморието  е довело до обезлюдяване на Северна България. За това не е виновен само изборът на столица, но ако беше тя там, може би щеше да е различно.  

Любопитно:

Столиците на България от 681-2014 година са 9+1 (Видин, който не е бил точно столица, а самостоятелно /автономно/ царство, част от Търновското царство).

ПЛИСКА -/ 681-893 ГОД./.Плиска е първата столица на България избрана от хан Аспарух. Тя е била главно военно, културно, икономическо и делово средище на България. Обградена с дебели и високи каменни стени, със своята сложна и забележителна архитектура бързо спечелва симпатиите, интереса, уважението на западните средновековни кралски империи.

ПРЕСЛАВ-/893-972/ Преслав е втората българска столица. През 971 г. е превзет и опожарен от Ромеите. Преслав става столица след като Симеон се премества тук от Плиска. Градът е създаден по времето на хан Омуртаг през 9 век като военен гарнизон с царски дворец в него. При Симеон града получава името Велики Преслав  и се превръща в централно средище на българските будители, с което спомагат Симеоновия период да бъде наречен Златен век на България.

СКОПИЕ-/972-991/ Скопие е бил част от първа българска държава през 9-10век и става столица след като цар Роман се мести да живее в Скопие.

ПРЕСПА-/991-997/ Преспа се намира в днешна Македония и е бил столица при Самуил. Много историци не я признават, защото Самуил по това време не е бил коронован за цар на България, но на практика той е управлявал държавата.

ОХРИД-/997-1016/ Пак при Самуил. Охрид е бил наша столица и престолен град на Българската Патриаршия.

БИТОЛЯ-/1016-1018/ Битоля най-малко просъществувалата наша столица –  само две години. Битоля е била българска столица при цар Владислав.

ТЪРНОВО-/1185-1393/-/1878-1879/Градът е единственият,който е бил два пъти столица на България. Търново е наша столица през Второ Българско царство от Асен и Петър до Калоян. Вторият път, когато е избран за столица на България е след Освобождението- за една година.

НИКОПОЛ-/1393-1395/ Никопол е последната ни столица до падане под Турско робство през 1395год.Иван Шишман, след падането на Търново, се преселва в Никопол, създавайки по този начин последната ни столица от Второто Българско царство. Никопол просъществува само две години като столица.

ВИДИН-/1371-1422/ Видин не е бил точно столица, защото е създаден след отцепването на Иван Срацимир от Търново, създавайки Видинското царство, което от своя страна просъществува само 32 години до превземането му от османската войска.

СОФИЯ-/СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1879/ София е днешната столица на България.

За автора

Вашият коментар