Тухла по тухла…. си построихме стена

На днешната дата Мартин Купър изумява нюйоркчани, като вади телефон – тип “тухла“  на улицата, набира номер и започва да говори. Резултатът – серия от изумени погледи. Този ден завинаги променя представите на хората за телефони и комуникации. „Тухлата“, която минавала за мобилен телефон през 1973 г., тежала 1 килограм и 100 грама. Изумително, нали?

Какво се случва 41 години след това откритие? Употребата на смартфони ни доведе до пристрастяване. Повече от 1 милион българи са потребители на смартфон или близо 12 на сто от всички клиенти на мобилни услуги у нас. Според мен отдавна сме прекрачили границата между полезността и пристрастяването, което създава само пречки за пълноценния живот.

Социалните мрежи така са влезли в живота ни, че прекараме непрекъснато времето си в тях – вкъщи, докaто пътуваме, дори когато сме с приятели, на всеки две минути си поглеждаме телефона, да не изпуснем нещо. Неусетно прекарваме часове, разглеждайки екрана на смартфона си. А това е само началото на необятния интернет… Наблюдавах една двойка, седнала на съседната маса в заведението, в продължение на 15 минути те дори не си говориха (въпреки че са излезли да се видят). После те обсъдиха статус или снимка, която единият видя през телефона си. И взирането в екрана продължи…

Бавно, но сигурно пристрастяването към интернет и технологиите свързани с него, се превръща в световен проблем… най-вече за подрастващото поколение.

За автора

Вашият коментар