Ученици от Пловдив станаха евродепутати за ден в Страсбург (СНИМКИ)

Евроскола – или какво е да си евродепутат за един ден

Питали ли сте се какво би станало, ако имахте възможността да участвате пряко в законодателните процедури, свързани  с теми като икономика, енергетика, имиграция, защита на потребителите? Да имате шанса да сте на мястото ня някого от 751 членове в Европейския парламент, които решават бъдещето на Европа? Избрахте ли вече вашата политическа група, или ще бъдете независими? Готови ли сте да разгледате законодателни доклади, да определяте приходи и разходи на Съюза, да дебатирате и гласувате? 

Вероятно всичко това звучи труднодостижимо, дори непосилно. Ролята на евродепутат носи отговорности, изисква стоицизъм и познание. В нея обаче съвсем успешно влязоха учениците от ЕГ „Иван Вазов“ град Пловдив в деня на „Евроскола“. 

Програмата „Евроскола“ дава възможност на учениците от всички страни-членки на ЕС да прекарат един ден в Европейския парламент в Страсбург. Там учениците участват в симулирани заседания на работата на институцията, както и гласуват резолюциите ѝ. По време на своя парламентарен ден младежите участват в пленарни заседания и в заседания на комисиите, които се водят основно на англисйки и френски език. 

На 19-ти май Страсбург посрещна младежите дъждовен, но величествен. Събрал в себе си три европейски институции (Европейския парламент, Европейския съд за правата на човека, седалището на Съвета на Европа), градът често е наричан „столица на Европа“. Програмата започна рано сутринта, като на учениците бе предоставена възможността да се опознаят на кафе пауза и да създадат многоезични работни групи. Точно в 10:00ч. пленарната зала „Луиз Вайс“ приветсва своите нови европейски депутати. Всяко училище имаше право на кратко представяне – в рамките на една минута.  Във въздуха се усещаше ентусиазмът, с който младите подхождаха към всяка част от програмата си.

„Нашите депутати бяха вчера тук, а сега вие заемате техните места. Вие ще дебатирате, ще работите като парламентарна комисия. Ще имате до вас хора, които мислят по различен начин. Ще има предложения, които ще бъдат отказани, и такива, които ще бъдат приети. Евродепутатите днес – това сте вие“ – с тези думи бяха поздравени всички участници. От 10:00 до 10:30 на учениците бе даден шансът да се запознаят със системата за гласуване, посредством провеждане на анкета. Към настоящите евродепутати бяха зададени следните въпроси: „Достатъчно информирани ли сте за ЕС?“, „Мислите ли, че ЕС трябва да участва на международната политическа сцена?“ и още други. След анкетата младите хора гледаха презентация на тема „Европейският съюз – предимства и недостатъци“.

Може би една от най-интригуващите части започна непосредствено след края на презентацията. Тогава учениците започнаха дискусия по темата за обединена Европа. Техният събеседник бе Райнер Виланд – заместник-председател на Европейския парламент. „Питайте това, което ви интересува. Не гарантирам, че ще имам отговор на всички въпроси, но ще опитам. Първият въпрос винаги е най-труден“ – това бе началото на тяхната дискусия, поставено от Виланд. След отминалите минути на смущение от страна на младежите, първите въпроси бяха зададени, а след тях последва жива дискусия. Оказа се, че основните теми, които вълнуваха учениците, бяха излизането на Великобритания от ЕС, изборите в САЩ, тероризмът. 

Втората част от програмата на „Евроскола“ предложи на учениците и преподавателите „Евроигра“ и дебатиране. След като се бяха разделили на многоезични отбори, тяхната задача бе да работят по темите, които вече бяха подготвили в училище. Част от темите засягаха въпроси като миграция, бъдещето на Европа, околната среда и възобновяемите енергийни източници. Във времето, в което младежите подготвяха своите кратки доклади, учителите присъстваха на презентация и дискусия на тема „Обучение и миграция“. Точно в 16:00ч. в Пленарната зала на Европейския парламент бяха представени докладите на работните групи. Двама от общо шестимата говорители бяха български ученици – Иван Бъклев и Мария Кацарова. 

„Преди да започне „Евроскола“ не можех да повярвам, че се случва. А след като започна, беше много вълнуващо. Запознах се с толкова много хора на моята възраст от други страни. Когато се разделихме на отбори, не знаех коя тема искам да представя. След като избрах темата за околната среда и се разделихме на отбори, аз и момиче от Люксембург трябваше да подготвим доклада ни. Когато излязох пред всички, а залата беше толкова пълна, се притесних. Успокоението дойде в момента, в който видях моя съученик – Иван да стои на съседното място. Денят ми донесе увереността, че мога да изляза пред толкова много хора и да говоря на английски.“ – сподели Мария от 10 „Ж“. 

След всеки представен доклад, младите евродепутати гласуваха той да бъде приет или не. С това те усещаха отговорността, която носеше всеки един от тях. А именно – мнението им да бъде значимо, важно за бъдещето на Европейската общност. След представянето на всички теми, последва т.нар „Евроигра“, в която младежите трябваше да отговарят на въпроси от общата си култура, свързани с Европа, бележити личности от нейната култура и история. Финалът на вълнуващия ден в Европейския парламент дойде с „Ода на радостта“.

„Когато правиш нещо, за което си мечтал години назад, се чувстваш неописуемо. Това не може да се изрази с думи, трябва да се изживее. В моя отбор имаше четирима души, които желаеха да представят нашия доклад. Всички се представиха добре, бяха се подготвяли дълго време. Аз бях последен и реших, че не си залсужава да ги бавя с неща, които вече са чували. Обясних, че ще се опитам да представя партията по начин, по който всички заслужаваха. Когато се качих на трибуната, се шокирах. Нямах време да се чудя. За мен „Евроскола“ бе изпълнена мечта. Това е само началото. Аз искам да оставя следи, където и да съм. Дори и да съм си тръгнал, присъствието ми да се усеща“ – сподели говорителят Иван Бъклев от 11 „А“ клас.

За да достигнат до така мечтаното пътуване до Страсбург, учениците от ЕГ „Иван Вазов“ са преминали регионално състезание в Пазарджик. В училище те участват в Евроклуб по проект „Твоят час“, воден от преподавателя по философия – Анелия Митева. По време на пътуването си те имаха възможността да се докоснат до прекрасната култура, история и природа на градове като – Загреб, Постойна, Триест, Колмар, Страсбург, Цюрих, Залцбург. А за мен бе повече от удоволствие да следя ентусиазма и страстта, с които се отнасяха към поставените им задачи. Любопитството, с което пристъпваха към всеки паметник на културата. Търпението, с което изслушваха събеседниците си. 

Завършвам материала с цитата, с който те бяха посрещнати в парламента, а именно:

„Ако искаш да отидеш някъде бързо, върви сам. Ако искаш да отидеш далеч, нека вървим заедно“. 

 

Повече за най-елитното пловдивско училище и невговите възпитаници може да видите ТУК

Вашият коментар