За Пловдив с любов – Free Plovdiv Tour (СНИМКИ)

Представи си следната картинка: разхождаш се по една от главните улици на град Пловдив. Виждаш няколко ентусиазирано жестикулиращи младежи, размахващи фотоапарати. Нищо странно до тук – туристи. Но смееш ли да вярваш на очите си, когато те са с наполовина обръснати бради? Разполагаш с 3 възможности, когато попаднеш на подобна гледка. Вариант 1 – подминаваш ги, без да се обръщаш назад, тъй като си над нещата, или както казваме на чист пловдивски – „бъди айляк“. Вариант 2 – присмиваш им се вътрешно и отново подминаваш. Вариант 3 – присъединяваш се, за да се посмееш заедно с тях колко нелепо изглеждат. Вариант 1 и 2 бяха само за заблуда, разбира се, че правилният отговор е 3.

Това е само част от всички изненади, които могат да ти се случат по време на обиколката с Free Plovdiv Tour. Безплатните обиколки се провеждат в София, Пловдив и Варна и са по инициатива на Сдружение 365. То цели да популяризира България като туристическа дестинация и културен център, и работи за повишаване на активността на младите хора. Междукултурният обмен под формата на безплатни обиколки се осъществява  всеки ден, 365 дни в годината, без значение дали е делник или празник, дали вали или гърми. Оттук и името на самото сдружение. Обиколките са напълно безплатни за всеки и единственото, което трябва да направиш, е да се появиш в уреченото време и на уреченото място. Самите обиколки се осъществяват с помощта на ентусиасти-доброволци, водят се на английски и включват най-интересните забележителности в централната част на града, като траят не повече от 2 часа.

В момента в Пловдив има 12 гидове, които са на различен етап от своето обучение. Всеки от тях се е присъединил към организацията, воден от сходни мотиви – да упражни езика, да опознае града, да придобие умения или просто да помогне. Любовта към града ги обединява. Аделина Калъпчиева, която води обиколки из Пловдив повече от година, споделя, че това е едно от първите неща, които търси у новите кандидати. „Трябва да обичаш Пловдив, за да вършиш тази работа. Иначе няма как да предадеш магията и да заразиш туристите с нея, ако не я притежаваш сам“. Макар да говори за това като за работа и то действително да е съпроводено от куп отговорности и да не липсва напрежение, Аделина споделя, че е всъщност е много повече – това е истинско преживяване, което те променя и не спира да те учи.

Докато си говорим с нея, ми хрумва нещо притеснително – въпреки че съм родена и израснала в Пловдив, не бих казала, че обичам града. Знам всичките му тайни кътчета, написала съм своята история, оставила съм следите си върху паважа му, вървяла съм из малките му улички и съм препускала по забързаните му булеварди. Това е моят град, спор няма. Сърцето ми уж е тук, но някак си не тупти за него. Затова и с удоволствие приемам поканата й да се присъединя за обиколка на забележителностите.

Прекрасна възможност за мен да изпъкна със знанията си пред туристите, или поне така си мислих първоначално. Докато обиколката не започна и не осъзнах, че изобщо не познавам града си. Вървях в захлас и преоткривах нови и нови подробности или научавах любопитни факти за до болка познатите места. Срамота е толкова туристи всеки ден да научават истинското името на площада, а ние да използваме прякора „Копчетата“ и да тънем в неведение за историите на голяма част от къщите в Стария град. Пловдив не само е древен и вечен, той постоянно се променя и винаги има какво да научиш.

Освен любовта си към може би най-стария град в Европа, всички гидове споделят и страстта си към приключенията. Умението да работиш с различни хора, да ги сплотяваш и да привличаш интереса им, е повече от ценно. Това е и правилното място да се научиш. „Тази работа ме срещна с хора от всички континенти и ми показа, че светът не е толкова голям, но за сметка на това е невероятно шарен. Доказателство за това са хората, които срещаш всеки ден, всеки носещ своята малка история.“  Един от най-ярките спомени на Аделина  е за австралиец, който обикаля света сам. По негови думи си взима дълъг отпуск всяка година и хваща непозната посока, като винаги цели да даде нещо на местата, които посещава – дали ще работи като музикант, или ще се впусне в дълбините на местната кухня или ще работи в магазин, е без значение за него. По този начин финансира престоя си.

„Когато се срещаш всекидневно с такива хора, няма как да не се разшири кръгозорът ти.“, споделя още тя. От пръв поглед се убеждаваш, че животът е наистина твърде кратък, за да не се опиташ да реализираш поне част от мечтите си.

Историята за туристите с наполовина обръснати бради е съвсем автентична. Според Аделина, целта им е била „да привлекат повече погледи и да спечелят дамите“.

И тук не са сгрешили – като говорим за любов, няма как да не споменем Пловдив. На колко ли велики любовни истории са станали свидетели тепетата…

Мисля че и за мен не е късно все още да се влюбя в града. То е ясно, че няма да е от пръв поглед, но пък може да е завинаги. Сигурна съм, че има още много като мен, невежи, които приемат красотата на града за даденост. Free Plovdiv Tour може да научи всеки по нещо – и туристи, и местни.

В това му е чарът на Пловдив, никога не знаеш с какво ще те изненада утре.

водеща снимка: Валерий Шопов
снимки в статията и галерията: Емилия Нешева

За автора

Вашият коментар