Хора живеят в „хобит” къщи

Убеден съм, че едно от нещата, впечатлили онези, които са гледали колосалната сага „Властелинът на пръстените“ са техните домове, вкопани в земята. И докато хобититте са същества, населяващи предимно приказките и фолклорните източници, то оказва се,  домовете им са повече от насъщни, тъй като хората живеят в подобни жилища от много години. Това е факт и идея, която може да се окаже повече от притегателна за т.нар. „еко” хора. За онези, търсещи покой и хармония в природата. Но да караме направо – хобитските домове са реални и могат да бъдат намерени в Швейцария.

„Земните къщи“, както са познати там могат да бъдат видяни в Лятенщрасе в Диетикон, Швейцария. Оказва се, че местна компанията, е отговорна за построяването на десетки подобни домове в цялата страна. „Земните къщи“ са наречени така, защото са проектирани да се вградят в околната среда, сливайки се с естествените контури на земята. Те са покрити със земя, което има големи предимства от гледна точка на изолация. Отвътре къщите са конвенционални, еднофамилни жилища, което означава, че този комплекс от подземни къщи със сигурност се откроява. Поне за тези, които знаят за съществуването им. Заради начина, по който къщите са вградени в земята, никой не би могъл да ги забележи, освен ако не си е поставил за цел да ги търси.

 

earth-houses-hobbit-holes

Територията, която „Земните къщи“ покриват, е около 4000 квадратни метра, като всеки отелен парцел е между 60 кв. м. и 200 кв. м. Къщите са разположени около U-образен хълм с езерце и влажни зони, оформящи двора. Зоните за спане са разположени в северната част на сградите, а дневните стаи са на юг. Баните са разположени в сутерена, а капандури позволяват на естествената светлина да проникне до най-ниските нива на къщата. Мазетата и гаражите са построени с конвенционални средства, а приземният етаж на всяка къща е построен с пенобетон. Изолацията е слой от пяна от рециклирано стъкло, а за хидроизлоация се използва устойчив битумен полимер, който не може да бъде повреден от корени.

Явно някои хора в Швейцария са повече от щастливци – живеят едновременно  в реалния живот и в нещо като филм-приказка. За съжаление цената на тези магични домове тъне в загадъчна сянка. Ако все пак сте горд притежател на банкова сметка, напомняща брутния вътрешен продукт на някоя развита държава, то бихте могли да пообиколите Швейцария, защото какъв по-прерасен финал за една такава история от познатото „ ..и те заживели щастливо…”

За автора

Вашият коментар