Още един край на света

Още един край на света се случва в момента, само че в западната половина на земното кълбо. За щастие или не, ние сме „спасени“ от възможността да наблюдаваме уникалното природно явление, което пробуди отново много предсказания за апокалипсис сега.

Става дума за явлението наречено „кървава луна“, което представлява пълнолуние, пълно лунно затъмнение и тъй като Луната попада изцяло в сянката на Земята, тя се оцветява в червеникаво и придобива този апокалиптичен вид.

Разбира се в последните седмици, в очакване на уникалното природно явление, се появиха и множество предсказания за край на света, бедствия и смърт. Но трябва да бъдем снизходителни към творците на драматични завършеци на човечеството. Все пак генетично ни е заложено да реагираме на червения цвят, като на опасност и беда. А когато този цвят не е особено типичен – тревогата се засилва. Разбира се изказаната плоска теза за апокалиптичните параноици би била вярна някъде до средните векове. В съвремието ни, когато науката дава доста добри обяснения на повечето явления, случващи се около нас, е смешно да вярваме, че ще настъпи край на Света. Той не настъпи през 2000-ната година, както и през 2012, когато свършваше календарът на Маите, няма да свърши и сега.

Е… ако случайно не се окажа права в това си твърдение, успокоението единствено е в това, че нас не ни засяга. Жалкото е единствено, че не успяхме и ние да се насладим на красивото явление. Нищо! До следващия край на света…

снимка: TIME

За автора

Вашият коментар