Изкуството поквари Религията

Федералният съд на Флорида призна за виновен пастор Кевин Съдърланд (Kevin Sutherland) за фалшифициране и опит за продажба на поредицата на картините с точки на прочутия английски съвременен автор Деймиън Хърст. Той се опитал да продаде на полицай под прикритие пет фалшиви картини, съобщи The New York Times.

Свещеникът е осъден на 7 години затвор, обвинен в опит за голяма кражба втора степен. Казусът „Съдърланд” е продължително разследване в окръжната прокуратура в Манхатън, заради многобройните фалшификати в Лагуна Бийч, Калифорния на английския представител на съвременното изкуство, които били предлагани в e-Bay на купувачи от цял свят, с фалшиви сертификати за автентичност. През 2013 година бяха арестувани 2-ма партньори фалшификатори – Винсънт Лопрето и Роналд Бел, а в началото на 2014-та Лорето се признал за виновен и съдействал по случаят „Съдерланд” в замяна на по-лека присъда.

Пасторът от Mosiac Miami Church проповядвал, че благодарение на картините, човек може да намери пътя, по който Бог му е определил да върви.

Още не е известно дали Деймиън Хърст ще си потърси правата или ще включи тази акция на федералните в своята Автобиография. Но едно е сигурно, за британски художник-милиардер, Хърст винаги е търсел справедливост и авторски права. През 2009 година той обвини в нарушаване на авторските права 16-годишният колажист Картрейн (Cartrain), който продавал колажи, в които изобразил обсипания с диаманти череп от “For the love of God”. Деймиън поискал да му бъдат възстановени от Cartrain 200 GBP. През юли 2009 Cartrein заплаши, че ще подостри моливите, които похити от инсталация на Хърст, ако не прекрати забраната му да продава колажите с черепа. С този случай срещу Cartrain бе заведено наказателно дело, а кутийката с моливи била оценена на 500 хил. GBP.

Деймиън Хърст е смятан за най-богатия художник на света, още докато е жив. Скоро ви запознахме с личността му. Припомнете си концептуалното му творчествко ТУК.

 

За автора

Вашият коментар