Ражда се първото „бебе в епруветка“

На 25 юли 1987 година се появява на бял свят първото дете, заченато чрез процедурата „ин витро“. Луиз Джой Браун е родена в областта Олдъм в болница Дженерал в Манчестър, Англия в семейството на Лесли и Петер Браун.

Преди раждането на Луиз, Лесли Браун е претърпяла години на безплодие поради блокирани фалопиеви тръби. През ноември 1977 година тя се подлага на, тогава все още експерименталната процедура, ин витро оплождане. Зряла яйцеклетка се отделя от един от яйчниците след което се опложда в лаборатория със спермата на съпруга, за да се образува ембрион. Няколко дни по-късно ембрионът се имплантира в матката.

Лекарите, британският гинеколог Патрик Стептоу и изследователят Робърт Едуардс започнали своята съвместна работа десетилетие по-рано. И след като медиите научили за бременността, семейство Браун били изправени пред активен обществен диспут.

Няколко години по-късно семейството има още една дъщеря – Натали, която също е зачената чрез процедурата. Съмненията на учените, че ин витро бебета няма да са способни да се възпроизвеждат по естествен начин се опровергаха през декември 2006 година, когато Луиз Браун ражда момченце, заченато по нормален път.

Днес процедурата ин витро се счита за основното медицинско лечение за безплодие. Стотици хиляди деца по цял свят са били зачената чрез процедурата.

За автора

Вашият коментар