Що е то Вивид в Австралия

Един интересен писател (ако не ме лъже паметта Спайдър Робинсън) е казал в една своя книжка, че Австралия е добро място за живеене…, но гледано от космоса! Така или иначе, очевидно жителите на тази островна държава много–много нехаят за постоянно дебнещите ги опасности (все пак там живеят най-отровните животни на планетата!). Нещо повече – те се забавляват, и то подобаващо.

А може би го правят, заради споменатите причини? Така или иначе, наближава светлата дата 24 май, която дава началото на годишният фестивал на светлината, музиката и нестандартните идеи, наречен „Вивид“. Тази чудновата проява продължава до10 юни в столицата Сидни.

Подготовката за него тече усилено, за да удовлетвори и надхвърли очакванията на множеството гости.

Интересен е фактът, че в последните няколко години напливът от желаещи да видят какво се случва през тези празнични дни, нараства лавинообразно. Основната причина за този нездрав интерес е това, че известните забележителности в Сидни се покриват с „море от светлини“ и цветове на фона на музика.

Сградите на града стават неузнаваеми заради цветните светлинни нюанси, използвани като огромно платно за изобразяване на идеите и въображението на „художниците“ участващи във фестивала. Колоритното събитие надскача границите на „доброто място за живеене, гледано от космоса“ и става все по-популярно в цял свят. В началото на тази година са изпратени покани за участие на местни и чуждестранни „художници“, които ще имат възможност да се изявят на уникалния спектакъл – комбинация от звук и светлина отразяващи различни култури и виждания.

Предстоящият фестивал ще покаже 60 светлинни илюстрации, включително традиционното светлинно „покриване“ на Операта и пристанището Харбър Бридж. В допълнение към пъстрата палитра от светлина, проявата ще бъде обогатена и с музикални изпълнения на местни и чуждестранни изпълнители. Те ще могат да се изявят в заведенията, по улиците, на тротоарите, алеите и дори в самите тунели. Фестивалът Вивид в Сидни ще продължи 18 дни, като ще бъдат представени не само светлинни и музикални програми, но множество танцови изпълнения и изложби ще забавляват посетителите.
 

Интересът към предишните издания на „Вивид“ е бил толкова голям, че тази година организаторите му решават да увеличат неговите мащаби като включат и Дарлинг Харбър. Там посетителите ще могат да се насладят на ослепителна феерия от танцуващи фонтани и вълнуваща музика, представени от известната френска шоу програма Aquatique. Организаторите на фестивала са се ддосетили и за семействата с деца, за които се подготвят различни програми и изненади, като например немските музикални икони Kraftwerk, ще се грижат за доброто настроение (доколкото им е възможно!).

Ако след всичко това решите, че сте адски любопитни да видите този интересен празник, то е крайно време да стягате багажа, за да можете безпроблемно да се любувате на колоритното светлинно шоу на фона на вълнуваща музика и звуци. И да се надявате, че най-ортровните паяци на планетата не обичат музика и светлина!

vivid-2

 

За автора

Вашият коментар