Добрич, Мечокът Бен и 10-те чудеса под театъра (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Хубаво си е то, мойто палто! Пък ако ми е писано, с него и пред Бога мога да се представя. Пък там може да ми дадат друго, златно, тъй да се каже, скъпоценно!“  

(Из разказа „Серафим”, Йордан Йовков)

Кое е първото нещо, което изплува в съзнанието ни, когато стане дума за Добрич. И най-малките днес в един глас ще извикат – Йордан Йовков и житената столица на България. Така е! За никой не е тайна, че това е едно от най-прекрасните кътчета на нашата страна, застлано с едно от най-големите ни богатства, докъдето ти стигат очите.  Застанеш на някое по-високо място извън града и съзерацаващ онази гледка, която ти описва цялото богатство на добруджанското плато – златната съкровищница на България. А от другата страна, само на 50 километра се усеща морския бриз на синьото ни черноморие.

Красив град, усмихнати хора, прекрасна градска градина с безброй усмивки, а вътре в нея се крият още десетки изненади, които винаги има с какво да изненадат туристите запътили се към морето, които няма как да не спрат и да не вдишат от златния въздух на платото. Промяната на този град през последните години е огромна, сякаш се е възродил отново, но е запазил от всичко хубаво, което е изградил през вековете.

Ако трябва да бъдем честни това, което прави впечатление на туристите днес, освен красивата градина и малкия и китен стар град в центъра на града, е един различен ресторант в зелената част на Добрич. Сгушен под летния театър „Мечокът Бен“ е точно от онези места в града, които всеки един от нас търси и когато намери усеща спокойствието сред красивата гледка на Добрич. Място, което е възродено от няколко години, но всички добричлии обичат и говорят за него с наслада и нещо им капе от устата. Собственост е на частен колеж „Добрич“, но е под мениджмънта на Стефан и Светлана Станеви. Семейният ресторант има с какво да се похвали. На входа ще ви посрещне лично Стефан, който се грижи да се чувствате уютно и удобно, а с професионалните ангажименти в кухнята се е заела половинката му, която ще ви нагости само с най-доброто.

Не случайно само преди дни те обогатиха страхотната си кухня с още 10 кулинарни предложения на един от най-добрите пловдивски майстори. Шеф Чакъров се развихри с истински замах, както сме го виждали и смая приятелите на Мечока Бен със прекрасни специалитети с агнешко, телешко, сьомга, миди и още и още. Месото бе производство от месарниците край Добрич, където от години снабдяват ресторанта само с най-доброто, приготвени с лавандулен привкус от полята на златна Добруджа.

Но сега каквото и да ви говорим за тези вкусотии всичко ще е само блян. Просто, на път за морето, отбийте се през Добрич, и потърсете „Мечокът Бен“, там под театъра в зелената градина (всичко го знаят), за да опитате от чудесата на Росен Чакъров.

Всичките ни предложения са специално разработени и приготвени с помощта на щадящи топлинни обработки като сувидиране, конфитиране, поширане и готвене върху сол. Така запазваме качествата и полезните свойства на продукта, за да получим най – доброто от храната, която поемаме в нашето тяло – „нашият храм“, споделя самият майстор. Ето и неговите чудеса:

„Салтимбока“ – свинско бон филе със салвия, обвито в прошуто, върху мамалига с гъбен грейви сос

Поширани свински филенца в сметанов сос със сушени домати, пресни билки и свежи зеленчуци соте

Поширан свински джолан в собствен сос, поднесен с картофено пюре с козе сирене 

Ролирани агнешки гърди магданозлийка със салца от лук, маслини и вино, бавно готвени във фурна, поднесени върху ориз с билки

Телешки милфьой с карамелизиран лук, качамак с масло и конфитиран чесън с фин домашен Холандез с Просеко

Сувидирано патешко магре с винено – боровинков сос 

Филе от фагри, пушено върху морска сол с цитруси и билки, върху топла салата от картофи със свежа зеленина, маслини и аншуа

Сьомга Су вид със сотирани броколи и млечен сос с куркума

Конфитирано филе от Треска с гриловани зеленчуци, естрагон и сос Шантили

Добър апетит!

Видео: 4K studio

За автора

Вашият коментар