Facebook застава зад идеята за картонен сървър

Open Compute  е името на един странен, нов проект на социалната мрежа Facebook. Целта на тази идея е да се подпомогне създаването на по-достъпни и по-екологични технологии. В рамките на проекта от социалната мрежа възложиха задача на студенти от американски университет да проектират сървърна кутия от биоразградими източници, какъвто е  например картонът.

От Facebook са прозряли, че прогресът в технологиите е прекалено бърз, в резултат на което сървърите се подменят доста често, което от своя страна води до създаването на . огромни купчини железа от изхвърлените стари. Много от сървърните кутии се правят от разградим метал, но проектът Open Comute се цели в още по-екологична алтернатива.

Ако тази еко хрумка на Facebook  се окаже успешна, скоро могат да бъдат създадени сървъри, които просто ще спират да работят с течение на времето и ще могат да бъдат разградени и рециклирани.

Студентите от университета ще се разделят на отбори и всеки ще представи съвместен проект. Победителите ще получат финансиране от Facebook, с което ще могат да създадат работещ прототип.

 

За автора

Вашият коментар