Гуми стават пластмаса

Статистиката показва, че едва около50% от автомобилните гуми в Европа се рециклират, а останалата част, както можем да се досетим, се изгарят или се изхвърлят сред природата. Може ли това да бъде променено е важният въпрос?

Най-изгодните процеси за рециклиране са тези, които водят до появата на нов и използваем продукт, според Жизел Джунг, химик в Брюкселския свободен университет. Именно до такъв полезен процес са достигнали шведите от „EcoRub“. От 1995 година насам фирмата разработва процес за преработка, който води до появата на нова пластмаса, която пък може да се рециклира безкрайно.

Но нека изясним както но се случват нещата на практика. Употребяваните гуми се накълцват на малки парченца и се разделят от стоманата (теловете в гумата) и останалата материя. След това гумените парченца се смилат на прах и се смесват с пластмаса. Патентовано съединение укрепва химичната връзка между двата материала. Новият материал – подобен на каучук пластмасов продукт –  може да се използва за настилки за камиони или за подово покритие. За разлика от повечето рециклирани пластмасови продукти, този може – след употреба – да се рециклира отново в подобен продукт.

За разлика от САЩ, където „EcoRub“ е патентовала процеса си, то  в Европа този процес на рециклиране не навлиза толкова лесно заради проблеми с финансирането. За да докаже икономическата целесъобразност на този процес, ЕС е финансирала 50% от ACE – проект, насочен към отварянето на пазара за рециклиране, разработен от EcoRub.

Проектът е стартиран през 2010 г. и във фирмата го оценяват като много успешен за разкриването на пазарния потенциал на тази технология в Европа. Той е помогнал за идентифицирането на потенциалните потребители и възможните схеми на работа.

Хуан Антонио Техела Отеро, инженер и мениджър продажби в Renecal, фирма за рециклиране на гуми в Гуардо, Испания е убеден, че именно това е бъдещето на рециклирането на подобни смеси.

 

За автора

Вашият коментар