Идиот ли е … Ботев ?!?!?

Филмът "Ботев е идиот" излезе на 4-ти февруари и бе представен официално в София в Студио

 Тази бомба бе хвърлена днес от младия режисьор и студент от Нов Български Университет Деян Барарев. Интересното е, че подобни заглавия излизат обикновено в жълти сайтове, които искат да привлекат вниманието на не особенно интелигентаната си публика. Режисьорът на девет минутната лента и филма се подкрепят от колегите му от kinematograf.bg, които го излъчиха на 4-ти февруари в Studio 5 в София.

Според главния редактор на сайта Юлиян Спасов, филмът е бунтарски и се противопоставя на образователната ни система.
"Знаехме, че ще имаме много проблеми с това заглавие, но не и че ще стане толкова бързо. Нашата идея бе точно това, да привлечем внимание. Ето, и вие нямаше да чуете за филма, ако не го бяхме сложили, нали? Затова всеки, който се съмнява в него нека първо го гледа и после да коментираме заедно какво мисли", сподели Юлиян Спасов.
 
"Така реагират всички, които чуят за този филм, но после променят мнението си. Филмът няма замисъла да оплюва Христо Ботев, а да покаже, че тези, които се опитват да бъдат като него днес изглеждат точно така. Системата ги оприличава на идиоти", коментира още главния редактор на сайта.
 
Филмът противопоставя главно две поколения. Речта на ученик пред целия клас е това, което разкрива замисъла за промяна на системата, това, което си казваме на улицата всеки ден. Той говори за промяна на образователната система и за борбата на новата младеж. Намесват се едновременнополитика и нрави. В този филм се противопоставя любовта с агресивността. Но ролите на двете понятия са разменени. Учителката е агресивната и властаната, а ученика й отговаря с любов. Интересно!
botev-film-studenti
Това може да е един прекрасен филм с много интересен замисъл на ниво късометражно кино за студенти, но нормалният и интелигентен човек, само при прочита на заглавието вече си създава противоречиво мнение за него. То не само плаши, то е потресаващо. Предполагаме няма българин, който да не подскочи, когато го чуе и да си каже "Тези луди ли са?"
Това заглавие е поредна гавра с национален герой според БНС, които го съпоставиха заедно с идеята на преподавателката от НБУ Евгения Иванова, че "Батак е мит", истерия, която завладя цялата страна преди няколко години. "Доживяхме Левски да бъде наричан конекрадец и убиец на деца, а клането в Батак да се изкарва мит от анти-българските кръгове. Сега и Ботев бе наречен идиот", се казва в обръщението на БНС.
 
Филмът трябваше да бъде представен на култовата сцена на "Петното на Роршах" в Пловдив, част от нов проект с Кинематография. По разбираеми прични феновете на най-стария футболен клуб "скочиха" срещу грозното заглавие "Ботев е идиот" при вида на разлепените плакати. Те се обърнаха веднага към "Сдружението на футболните привърженици в България" и изпратиха официално писмо до председателката му Елана Ваташка. Най-вероятно ще последва и съдебен иск срещу режисьора на филма и фирмата, която го издава.
 
Филмът е спечелил наградата за най-добър игрален филм на 5-ия Международен студентски филмов фестивал „DukaFest” в Баня Лука, столица на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Тази награда покрива 2/3 от бюджета на продукцията, коментира Юлиян Спасов.
 
mediacafe.bg

Вашият коментар