Край на боклуците?

TerraCycle е името на фирмата, която рециклира всякакви боклуци. Дори вездесъщите угарки от цигари. В рамките на програма, започната през май в Канада и в момента разгърната от Съединените щати до Испания, фирмата събира фасове от доброволци и ги превръща в пластмаса, която може да се използва за всичко, включително и за направата на нови  пепелници.

Тук е моментът да обясним какво точно се  слчува с милиардите фасове по света.

Отначало те биват разбити, като остатъчните хартия и тютюн се компостират. Филтрите, които на практика се оказват направени от пластмаса (целулозен ацетат), се разтопяват и се превръщат в основен материал за изработването на широк спектър  от пластмасови изделия.

Както можем да се досетим в случая тютюневата промишленост потрива доволно ръце, щастлива да бъде видяна в положителна светлина. Тя грубо казано плаща на TerraCycle, чиито доброволци събират като по този начин печелят точки, които могат след това да бъдат изплатени към благотворителни организации.

Вследствие на това улиците лъсват от чистота , а пък TerraCycle, която продава рециклирани продукти на търговците на дребно като Walmart и Whole Foods, получава повече бизнес-възможности.

Амбициозната фирма има подобен творчески поглед и върху други отпадъци, които изглеждат невъзможни за рециклиране и затова се изпращат на депото. Такива са например всякакви пластмасови бутилки, химикалки, кафе капсули, обвивки от бонбони, компютърни клавиатури  ит.н, но те не могат да уплашат TerraCycle.

Някои елементи преминават през класическо рециклиране, което означава, че те се използват като материал за направата на изцяло нов продукт. Други биват запазвани и включени в направата на нов продукт. Например опаковките от бонбони с техните лога се използват за подвързии за книги.

„Целта на TerraCycle е да направи рециклируеми нещата, които се считат за негодни за втори живот“, споделя главният изпълнителен директор на фирмата Том Сзаки. Очаква се скоро компанията да започне да преработва и дъвки и мръсни пелени.

cigarette_ashtray

 

 

Вашият коментар