Младежи се грижат за старчески дом доброволно

Младежка организация водена от победителя на „Star Аcademy“ от първия сезон Марин Йончев ще се погрижи за удобствата на старческия дом „Свети Василий Велики“ в квартал „Кючук Париж“ в Пловдив. Марин събира доброволци, за да вкарат в ред първо фасадната част на дома. „После, ако всички които са обещали дойдат на мероприятието ще запретнем ръкави и за останалите части от дома, който е в трагично състояние. Правим го за нас, за Пловдив и за нашите родители“, коментира оперния певец Марин Йончев.

Срещата е в 10:00 в събота пред дома, който се намира на „Коматевско шосе“. До този момент заявили желание в мрежата са 111 ентусиасти.

Ето какво гласи посланието до хората писана  в социалната мрежа – facebook:

„Почистване и облагородяване на Старческия дом в Кичук Париж – Пловдив. Който има време да заповяда. Ако имате инструменти свързани с почистване и оформяне на тревни площи, семена за райграс или цветя няма да са излишни! Идеята е да се сформира група от хора с позитивна енергия и това да се превърне в традиция. По време на криза само ние може да си помогнем. Моля само тези ,които имат възможност да присъстват да пишат. Благодаря ви!“ се обръщат към пловдивчани организаторите.

В Пловдив има само 1 старчески дом с капацитет от 200 души. За него сега чакат 70 пенсионери. „Следобед в стаите температурата става 45 градуса и не може да се диша“, казва един от обитателите му – Иван Милчев. „Решение на проблема с липсата на места едва ли може да се намери“, каза директорът на старческия дом Пламен Христев. От община Пловдив обясниха, че нямат пари, за да изградят нов старчески дом.

Тенденцията според тях не е за откриване, а за закриване на старческите домове. С това се цели възрастните хора да се остават в семействата си, а не да се отделят от дома.

mediacafe.bg

За автора