Отпадни води вместо сняг

Изкуственият сняг по ски-пистите отдавна не изненадва никого, но един ски курорт в Аризона може да се похвали с нещо наистина нестандартно. В курорта Флагстаф пистите са покрити с изкуствен сняг, но създаден от пречистени отпадни води.

Мястото, което стопанисващата фирма Arizona Snowbowl управлява, е 700 дка земя, наета от горската служба на САЩ. Тя бе недостъпна доста години, защото местните племена твърдяха, че е свещена земя и не бяха съгласни тя да бъде използвана. Върхът, покрит с третирани отпадъчни води, бе почти свещен за повече от дузина индиански племена.

Макар към момента да изглежда, че битката е пиключена, появиха се твърдения, че третираните отпадъчни води може да се окажат вредни за застрашено местно растение и да насърчат множество нови, устойчиви на антибиотиците микроорганизми, въпреки че повечето учени са съгласни, че пречистените отпадъчни води са напълно безопасни. Въпреки това Флагстаф отговори на тези нападки с обещанието да потърси и приложи по-мощно филтриращо оборудване.

Горското стопанство на САЩ пък казва, че използването на пречистени отпадъчни води е най-икономичното и екологично отговорно нещо, което може да направи в такова място с остър недостиг на вода.

Полезно или не, това нововъведение идва да покаже, че човек наистина трябва да се стреми към оползотворяване не всеки излишък, било то и под формата на отпадъчен продукт. Именно това е правилната посока на мислене в кардинален мащаб, а историята ще бъде тази, която ще покаже, кой бил крив, и кой прав. Но да не забравяме и факта, че историята не съди победителите!

 

ski_pista

 

 

 

За автора

Вашият коментар