Студенти медици от АСМ: Пламъкът трябва да се поддържа!

Какво можеш да направиш, докато си пиеш следобедното кафе? Да обсъдиш с приятел последните новости около футбола, да се информираш за  светските новини, да се отпуснеш с книга в ръка или просто да разпуснеш в приятна компания.

Студентите от Медицинския университет в Пловдив използват това време, за да се погрижат за бъдещето си. Асоциацията на студентите-медици (АСМ) организира първото по рода си научно медицинско кафе в с цел то да стане национална кампания, в която да се включат всички останали медицински университети от София, Варна, Стара Загора и Плевен. 

MediCafe е проект организиран за пръв път от IFMSA-Чехия, а идеята е в неформална обстановка да бъдат обсъждани интересни и интригуващи теми за студентите по медицина. Гостите, които участват в първото MediCafe са преподаватели, асистенти, колеги, които вдъхновяват студентите с чар и харизма.

Гост-лекторът на първата среща в Пловдив беше доц.Пенка Стефанова, завеждащ клиниката по детска хирургия. Тя беше там не в качеството си на преподавател, а на ментор, който да им помогне и да ги насочи в правилната посока. Човек, който да предаде част от своя опит и с когото могат да поговорят за професионалната си реализация. Студените обсъдиха с нея проблеми от всякакво естество и споделиха притесненията си относно трудните решения, които им предстои да вземат в бъдеще.

Доц.Стефанова напомни, че да си лекар, е не само професия, но и призвание. По думите й няма по авторитетна и достойна професия от тази, в която служиш над собствените си интереси. Тя увери студентите, че сега е времето да се градят основите и те трябва да бъдат отдадени и упорити. Тя сподели, че няма как да обикнеш професията си, ако не влагаш в нея сърце и душа.

Според нея важно е не само искрата да се запали, а и пламъкът да се поддържа жив. Когато си мотивиран и с ясна цел, мобилизираш всичките си сили и хъс в дадена насока, няма как да не постигнеш желаното. 

Уроците за младостта и мъдростта, които тя сподели в уютната атмосфера на клуб Библиотеката над ароматните чаши с кафе, макар и да  бяха изречени от лекар, бяха универсални и произнесени с майчинска загриженост. 

Снимки: Емилия Нешева

Вашият коментар