Wake Ъп! – „Да почистим Ботаническата градина в Пловдив“

„Чувалчето и ръкавичките от нас, усмивката и помощта от вас !“ – Това е изискването, за да се сбогуваме не само със зимата, но и с безхаберието си.
 
Природозащитните инициативи биват политизирани, изкривявани и до голяма степен омаловажавани, стигне ли се до доброволчески акции. Идеята да се излезе от клишето е преди всичко цел на организацията „ Wake Ъп! България“, информира се mediacafe.bg. С настъпването на топлите дни все повече хора предпочитат разходки в природата.
Ботаническата градина в Тракия има лоша слава и е занемарена от дълги години. През 1946 г. на Висшия селскостопански институт, сега “Аграрен Университет”, е предоставено държавно място от 250 декара за ботаническа градина. Към днешна дата там има около 150 вида декоративни дървета и храсти, не малка част от които са уникални за страната ни. Главно поради финансови причини обаче сега тя е разградена.
wakeup3
 
Адресати на инициативата "Пролетно почистване направи, Ботаническата градина съживи! " са всички доброжелатели на немалкото останали, но занемарени зелени площи в Пловдив. Топлото време, което се очаква и музикалият съпровод, който се предвижда, предполагат една ползотворна обстановка за чистене, поставяне на информационни табели и привеждането в пригледен вид на градината.И да – целта е егоистична. Градината е за Пловдив. На пловдивчани да им е по-добре. На щъркелите да им е по-добре. На нас да ни е по-добре. Абсолютизирането на всеки един гражданин е не в името на висшо благо като природата, а в името на друго висшо благо – отделният човек като част от тази природа.
 
Вместо многострадалните призиви за промяна, този призив има дата, място и час. Почивната неделя – 24 март, 9:00 часа. За по-конкретна ориентация, мястото на Ботаническата градина , е между кварталите Изгрев и Тракия. По бул."Цариградско шосе" в посока колелото на "Скобелева майка", малко след Съюза на слепите "УСПЕХ" и Белодробната болница се местонахожда и самият парк. За ползващите градски транспорт, автобусната линия 22-ра и 66-та и маршрутната такава 2-ра, спират точно до парка. Спирката се пада точно преди моста за магистралата и колелото.
wakeup2
 

За автора

Вашият коментар