На 600 километра щастие или една история за 8-ми декември (снимки)

"Доброволците не винаги имат време, те просто имат сърце”

Този цитат на Кристиан Андрю даде тон на една група младежи да загърбят празненствата по случай студентския празник и да прекарат един уикенд, изпълнен с емоции и удовлетворение в Родопите.

Щастие. Вдъхновение. Удовлетворение.

Три прости думи, които описват емоционалното състояние на всеки един от десетте младежи, които се включиха в доброволческия лагер по случай 8-ми декември в село Гудевица. 

По време на лагера, момчета и момичетата от различни краища на страната помогнаха в работата по зазимяването на настанителната база на народно читалище “Бъдеще сега” като заедно свалиха дървеното скеле на настанителната база, дялаха греди по стар родопски стил с брадва, работиха в екип, коваха плевня, пренасяха дървен материал, вадиха пирони,ремонтираха счупени легла и още други добротворчества.

Някой може би ще попита – защо човек трябва да кара 600 километра от София до Гудевица и обратно, за да положи доброволен труд? Ами защото 600 километра са само едно разстояние, което ни дели от истинското щастие, което ни очаква скрито под връх Ком.

Неусетни 5 часа пътуване, изпълнени с вкусно приготвени “самоси” с хумус и маслинов пастет, сладкиши и приказки до пристигането в Гудевица, където огънят вече е запален и трима именници очакват още гости за Никулден.

Събудени от котарака Румпел, младите добротворци се подготвят за ден първи от лагера в Гудевица. А какво предстои?  Разходка до махала “Лагът”, където се намира родната къща на Валя Балканска, уроци по сноуборд, разговори с деца от махалата и още куп емоции преди да дойде Топа (дърводелец от махала Лагът) и да започне работата по скелето.

Сговорна дружина, планина повдига с усмивки и шеги… а скелето вече е почти свалено и остава само една от носещите греди за следващия ден. Бумтяща печка, червено вино, греяна ракия в комбинация със салати по пернишки и  баница , изпечена с много любов от момичетата, правят вечерта повече от прекрасна. А звездното небе те кара да забравиш и за студа, и за умората… И прави сутрешната гледка на изгрева от връх Ком още по-невероятна.

Топа е донесъл родопски колаци, които жена му е приготвила рано сутринта преди изгрев слънце. Време е за работа! След като огромната купа с колаци свършва за броени минути заедно с три буркана сладко от смокини и дюли, дървените талпи чакат да бъдат издялани, плевнята да бъде обкована и целият дървен материал да бъде зазимен.

Безценни уроци за дялане на дървени талпи с брадва, лековита вода за очите от Аязмото и много истории за миналото и бъдещето на народно читалище “Бъдеще сега” изпълниха неделния декемврийски ден – празникът на българските студенти 8-ми Декември.

Но едно такова изживяване не може да бъде описано с думи, а трябва да бъде преживяно. Най-добрите приятели на Гудевица са като звездите в небето над връх Ком, не винаги ги виждаш, но те винаги са там и са готови да помогнат.

Научи повече за каузата на народно читалище “Бъдеще сега” и стани един от добротворците на Гудевица.

Вашият коментар