Етно кухня на колела паркира в Пловдив през май

С традиционния си хляб, изпечен по оригинална рецепта, ще бъдат посрещнати всички пловдивчани и гости на града по случай…

… по случай най-вкусния пловдивски фестивал, разбира се, на който участие ще вземат италианската, руската, арменската, еврейската и турската общност. Eтно панаира на кулинарното изкуство, който ще се проведе от 11 до 15 май под тепетата, тази година носи наименованието „Етно кухня на колела“ и е посветен на ХЛЯБА –  свещената храна и  основно ястие на трапезата на народите по целия свят. В живота на българите той е неизменна част от ежедневната и празничната трапеза и се приема като най-стария символ за добруване – затова посрещаме с хляб и сол.

Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като всеки кулинарен любител ще има възможността да опита, освен вкусните гозби и истинския домашен хляб на народностите с най-древна история в най-стария жив град в Европа.

Италианската „алтамура“, известна още и като „фокача“, е възпявана от различни писатели и пътешественици още през първи век. Рецептата за него не се е променила и до днес. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия, където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. „Pane di Altamura“ e първият хляб в ЕС със защитен произход и наименованиe. В Русия пък хлябът символизира благосъстоянието на хората и е типично той да се приготвя от ръж. 

Това е хлябът, известен още от най-ранните времена като "черен", познат днес по целия свят. Почитателите на Етно паниара вече са опитвали „лаваш“ – традиционният хляб на арменците, с над 3000-годишна история, който се приготвя само от брашно, вода и сол. Изключително диетичен и много вкусен, това арменско ястие е всепризнато по света, а от 2014г. е част от Световното нематериалното културно наследство на „Юнеско“.

Безквасният хляб „Маца“, приготвян традиционно за празника Пасха, е един от най-обичаните еврейски хлябове, който се сервира по време на „седер“ – автентичната празнична вечеря. За направата на тестото на този хляб по време на празника се използват само вода и сол, а през останалото време от годината се добавят и подправки като чесън, лук и разнообразни семена. Един от символите на Истанбул, както твърдят турците, пък е гевречето, наречено „симид“. Това автентично хлебче е част от културата на народа векове наред и присъства на трапезата на бедни и богати.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит официално от 17:30 ч.  в петък (11 май) с ястията на маестро Марко Лукиари и традиционна италианска вечер. Гостите и жителите на Пловдив ще могат да се насладят на вкусните автентични ястия на пл. “Аптека Марица”, където ще бъде разположена и мобилната кухня на колела. Най-добрият източник на знания е когато възприемаш нещо с всичките си сетива, затова не пропускайте нито една от тематичните вечери, за да научите, опитате и опознаете нещо ново от културата на най-старите народи, живели на територията на Пловдив. 

Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа.

СНИМКИ от откриващото събитие през 2017-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар