17 различни гледни точки в графичния дизайн и фотографията (СНИМКИ)

Съвременното изкуство отново показа своето лице в новооткрита изложба в Дружеството на пловдивските художници на Гладстон 32. Изложбата представя дипломни работи в сферата на „Графичен дизайн и фотография“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив.

В пространството на галерията са подредени повече от 150 фотографски и графичен дизайн творби на 17 новозавършили балакавърска степен студенти. Това са: Аршалуис Чилингирян, Александра Павлова, Боряна Христова, Боян Янков, Ваня Бекчиева, Венета Атанасова, Георги Стоянов, Деница Чакърова, Давид Стайков, Ива Кметска, Иван Цветков, Константина Жекова, Здравка Кокалова, Лазар Добранов, Мина Събева, Ростислав Маринов, Христо Георгиев

Основна тема на авторските търсения е житейската философия на съвременния млад човек. Изградена с нестандартни и впечатляващи концептуални решения, изложбата показва изключително разнообразни проекти на репортажна фотография, индустриален интериор и други направления, демонстриращи ярката симбиоза между различните изкуства. Продължавайки към следващите си търсения, в тази изложба младите таланти оставят част от себе си, която ще бъде стабилна основа за напред.

Представя се подготовката на наборен шрифт, включващ всички главни и редовни букви в българския език. При други картини се наблюдава различното съчетание на елементи от различни игри като шах, табла, което навежда на мисълта, че представата за живота е разгледана като игра. Кубчето на Рубик също бе включено като елемент към това житейско виждане. Има и картини с човешки образи, представени  в пълната им голота, може би за да се покаже, че за душата не трябват дрехи и бижута.

Младите завършващи студенти показаха своя талант, като по този начин внесоха надежда в развитието на изкуството. Дори вече има магистърска програма “Типография”, което значи, че нещата вървят напред.

Доц. Васил Николов сподели, че специалността е много хубава и намира бързо своето приложение в съвременния живот, особено в графичния  диазайн. Доста голяма част от судентите вече дори работят по специалността, което изглежда много обнадеждаващо.

Студентите са възпитаници на доц. Никола Лаутлиев и доц. Васил Николов.

За автора

Вашият коментар