2 български работи в специална селекция на истанбулския фестивал за съвременно изкуство

на снимката: Галерия Сариев по време на ArtInternational 2014 с работи на Правдолюб Иванов (вляво) и Стефан Николаев (в дъното)

Работи на художниците Рада Букова и Стефан Николаев станаха част от специалната селекция на истанбулския фестивал за съвременно изкуство ArtInternational – “By The Waterside”. По време на събитието, което събира стотици галерии и артисти от целия свят в конгресен център в турския град, техните работи ще бъдат поставени на самия бряг на Златния рог. Селекцията включва едва 9 работи – и двете български творби са представени от пловдивската галерия Sariev Contemporary, която за поредна година ще участва във форума. Освен тях двамата, галерията ще покаже работи и на Правдолюб Иванов и Недко Солаков.

ArtInternational се провежда за трета година през септември в Истанбул и ще се случи на 5 и 6 септември. На форума се събират представители на съвременното изкуство от целия свят, които представят на собствени щандове различни артисти, творили през последните години. Специалното издание „By The Waterside” включва специално подбрани скулптури, които се подреждат на брега на Златния рог. Самият фестивал се провежда в Конгресния център Халич, който е в съседство. През 2014-а година Sariev Contemporary беше единствената българска галерия, която се представи на фестивала. През тази година ArtInternational съвпада и с биеналето на съвременното изкуство в Istanbul, което започва също в началото на септември.

Ето списъка от всички работи, които ще участват на „By the waterside”:

RADA BOUKOVA, ‘Low resolution’, 2009 – SARIEV CONTEMPORARY, Plovdiv

GUIDO CASARETTO, ‘Default Onice’, 2005 – GALERI ZILBERMAN, Istanbul

YERBOSSYN MELDIBEKOV, ‘Transformer’, 2015 – ASPAN GALLERY, Almaty

ICHWAN NOOR, ‘The Beetle Sphere’, 2013 – DIRIMART, Istanbul

STEFAN NIKOLAEV, ‘I Hate America and America Hates me’, 2013 – SARIEV CONTEMPORARY, Plovdiv

JAVIER PÉREZ, ‘Rosario (Memento Mori)’, 2008 – 2009 – GALERIA CARLES TACHÉ PROJECTS, Barcelona

PAUL SCHWER, ‘Billboard Painting Series’, 2008 – PI ARTWORKS, Istanbul

WALID SITI, ‘The Tower’, 2015 – GALERI ZILBERMAN, Istanbul

CHEN WENLING, ‘The City Bull’, 2012 – DIRIMART, Istanbul

Подробности за фестивала – оттук

Репортаж на Медиакафе от миналогодишното издание на ArtInternational

Вашият коментар