30 000 посетители през Нощта на музеите и галериите

Събитията през Нощта на 21.09 тази година наброяваха над 100. Над 50 галерии пък бяха отворените галерии в Пловдив, а 28 доброволци и 11 стажанти се грижиха за добрата организация. В рамките на шест часа 30 000 посетители  от Пловдив, много чуждестранни туристи и гости на града, въпреки лошото време, минаха през голяма част от музеите и галериите, като за поредна година се извиха сериозни опашки от хора.

В програмата “Музеи и галерии” се представиха 23 частни и регионални музеи и галерии; в “Култура и клуб” участваха 18 проекта на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, а фестивалът “Град и публични пространства” представи кулминацията на проекта “Ритуали на обичайното”, с курирани от Вера Млечевска 12 международни проекта, които обхванаха публичните места в града.
Изключителен интерес предизвикаха, проектите на открито – балонът от найлонови торбички на Музео Аеро Солар; концертът на Биг Бенд Пловдив; проектът на Кенди Чанг и Каше Ателие – “Преди да умра”; изложбата на група .НИЕ в галерия А+ – “На стоп от Немирово”; проектите на “Архитектурен форум 2012”, които преобразиха три реални места в града; изложбата на Лубри – фотографиите бяха разположени вместо рекламни пана по централни локации на града; прожекцията и концертът на проект “Без граници” в клуб Мария – Луиза; системата за дъжд и светлина на Рихард Лоскот и мн. др.
night_plovdiv_city
Детската програма “Малката Нощ” предложи седем различни събития за малките посетители. Основна част от тях бяха творческите работилници за изроботване на значки; сапунени мехури и анимационни герои от пластилин, разделители за книги и др. както и театралните спектакли.

За осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше разработена нова визия и лого от студио ПУНКТ. Напълно нов сайт информираше за многообразието от събития – night.bg, а в блога на Нощта (night.bg/blog) бяха представени артисти, участници и гости на осмата Нощ с над 40 интервюта и авторски материали. Беше изработена картичка, книжка и карта с локациите, които се разпространяваха безплатно на много места в София и Пловдив.

На улица “Отец Паисии” и “11 август” се изгради специален ИНФО ПУНКТ, който започна работа още на 17 септември за началото на фестивала “Град и публични пространства”, където гостите получаваха информация и книжка с карта на събитията. Там беше разположена и “релакс зоната” с пейки, люлка и свещи, за отморяване след дългите обиколки на града. Пак на същото място, имаше и специален щанд, където можеха да се закупят сувенири на осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” – торби, тениски и значки. Специално живо предаване организираха Дарик радио в Нощта със специални гости – Явор Бахаров, Асен Блатечки, Деян Донков.

night_plovdiv

Два любителски конкурса – за текст: “Знам какво направи миналото лято” и за снимки – “Фестивален кадър” – мотивираха публиката да сподели емоциите и преживяванията си от Нощта в Пловдив. Текстовете и снимките от конкурсите се публикуваха в блога и на фейсбук страницата на събитието.
 
 

За автора

Вашият коментар