Across the line… в галерия „Резонанс”

Две артистични натури, които обичат да пътуват, търсейки себе си, нови преживявания и различни гледни точки са на гости в Пловдив със своя изложба-живопис. Тя е Милена от град Бяла, той – Керим от Египет. Срещат се на симпозиум в Румъния и вдъхновени от общото си отношение към мобилността и движението в глобален аспект решават да направят съвместна изложба в България. Експозицията, озаглавена Across The Line събира творбите им, обединени от темата за пътуването. За Милена пътуването е един безкраен полет, а всеки би могъл да пътува непрестанно в мислите или чрез мечтите си.

"Мисля, че човек може да се чувства добре навсякъде по света, всичко е въпрос на вътрешна нагласа". Птицата като символ на свободния дух присъства в много от картините на Милена, която иначе завършва специалност скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. Стефан Лютаков. Пътува постоянно. В момента е в Прага, където работи като асистент в училище. Била е в редица столици и градове в Европа. Един от любимите ѝ обаче е Истанбул. Там учи една година магистратура по скулптура. Мечтае за Армения, Иран и местата на Изток. В картините й понякога изображенията се виждат трудно, заради решетките в тях – като олицетворение на изкуствените бариери, които хората изграждаме с времето, към себе си и всичко.

Керим смята, че човек непрекъснато има порив да се мести от едно място на друго, в търсене на по-доброто, още по-доброто, най-доброто  и когато тъкмо е решил, че го е намерил, отново нещо започва да го човърка и тръгва пак,  за пореден път. От собствен опит споделя, че това може да е един непрестанен процес, който обаче може да бъде и изтощителен. А самият той се чувства най-добре там, където са неговите корени – в Египет. Керим изобразява своето усещане за мобилност на огромни платна с пътуващ господин с костюм и вратовръзка. Той е в най-различни композиции, доста изморен от многобройните си опити да търси най-доброто… място за живеене. Според автора, такова място или няма или може да бъде навсякъде, защото го създаваме ние самите с мислите и чувствата си.

Изложбата на Милена и Керим може да бъде видяна в галерия "Резонанс" до 6 декември.

Карим Хелми завършва магистърска степен във факултета за изящни изкуства в Александрийски университет в Египет. От 2008 г. работи като асистент-преподавател във факултета по изобразителни изкуства в същия университет. Той има редица международни участия, сред които и такова в Средиземноморски филмов фестивал 2013, Египетско изложение за изящни изкуства на Sanaa International Symposium of Fine Arts – май  2010 и много други. Водещ е на семинари и уъркшопове в сферата на пластмасата, хартията, керамиката, стенописа в Египет и по света. Получил е награди и отличия за живопис на Salon Youth през 2011,2012г., Наградата за живопис и Оскар на четвъртия фестивал за изящни изкуства – Кайро – 2010 г., както и  Сертификат за заслуги при участието му в конкурси през 2003, 2005, 2008 г.

Милена Младенова завършва скулптура при проф. Стефан Лютаков във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и при проф. Зиятин Нуриев в Университета Мармара – Истанбул.Участва в редица общи изложби, пленуми и симпозиуми и нас и по света. Преди години нейна самостоятлена изложба можеше да се види в  галерия „Червеното пони“, в Пловдив. Други изяви: изложба N 5-съвместно с Калин Койчев във В.Търново, изложба – живопис съвместно с Даниел Людвиг – Надканижа в Унгария и пр.

За автора

Вашият коментар